Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αύξηση της δαπάνης για φάρμακα, το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας στον Giuseppe Carone

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών τόνισαν πως τα μέτρα του υπουργείου εξαντλούνται στην τιμολόγηση και στους μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων (clawback – rebates).

IATRONET

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη εκπρόσωποι των δύο μεγάλων φορέων του κλάδου με τον Giuseppe Carone (φωτό).

Ευρισκόμενος στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κλιμάκια των δανειστών, είχε τη δυνατότητα να ακούσει τις θέσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Τα προεδρεία του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ έθεσαν στον Ευρωπαίο αξιωματούχο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τα “οριζόντια” μέτρα της κυβέρνησης στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αντιδρούν στην επιβολή αναδρομικής έκπτωσης 25% για την εισαγωγή των φαρμάκων τους στη θετική λίστα, ενώ οι ελληνικές διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες μειώσεις που – όπως είπαν – έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στις τιμές των γενοσήμων.

Και οι δύο φορείς έθεσαν υπόψη του κ. Carone τις επικείμενες αλλαγές στην αξιολόγηση της καινοτομίας (ΗΤΑ) που ανακοινώνει την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας.

Εύλογα ήταν τα ερωτήματα του τύπου “πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα” και “εάν θα ισχύει στο μεταξύ η έκπτωση του 25%”.

Επιστροφές

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ στάθηκαν στο θέμα της χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως τα μέτρα του υπουργείου εξαντλούνται στην τιμολόγηση και στους μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων (clawback – rebates).

Επεσήμαναν τη θέση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων περί ανάγκης βιωσιμότητας του συστήματος στην Ελλάδα, τονίζοντας, ωστόσο, πως ανάλογη μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για τις επιχειρήσεις.

Τόνισαν τα πολύ χαμηλά επίπεδα των “κλειστών” προϋπολογισμών για φάρμακα σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, σημειώνοντας πως τα κονδύλια υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και δεν επαρκούν για την κάλυψη των πολιτών.

Δαπάνη

Οι επιχειρήσεις προτείνουν ετήσια φαρμακευτική δαπάνη 2,3 δισ. ευρώ, από 1,95 δισεκατομμύριο σήμερα, με εξαίρεση των εμβολίων, τα οποία κοστίζουν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ζητούν εξαίρεση μίας σειράς ειδικών φαρμάκων (ορμόνες, παράγωγα αίματος, αντιρετροϊκά) από τους “κλειστούς” προϋπολογισμούς.

Οι ελληνικές ζήτησαν να προστατευτεί η τιμή μίας σειράς φθηνών γενοσήμων, οι οποίες βαίνουν προς περαιτέρω μείωση, η οποία θα τα οδηγήσει σε εξευτελιστικές τιμές.

Τιμολόγηση

Στο μεταξύ, αναρτήθηκαν την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι προτεινόμενες τιμές της γενικής ανακοστολόγησης για περίπου 8.000 φάρμακα.

Στις εν λόγω τιμές έχουν ενσωματωθεί παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη διαβούλευση που είχε προηγηθεί.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, την οποία αναμένεται να υπογράψει στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου