Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Με καθυστέρηση οι θεραπείες καρκινοπαθών σε πολλά νοσοκομεία

Λόγω ελλείψεων σε φάρμακα

Μαίρη Μπιμπή -health.in.gr
Ελλείψεις και καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα σε πολλά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων «Αττικόν», «Λαϊκό» και «Σωτηρία» καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Σύμφωνα με τους Τομεάρχες Υγείας της ΝΔ, Ιάσονα Φωτήλα και Βασίλη Οικονόμου πολλά νοσοκομεία παρουσιάζονται ελλείψεις ή σημαντικές καθυστερήσεις ογκολογικών φαρμάκων, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τους ογκολογικούς ασθενείς ότι δεν θα υποβληθούν στη θεραπεία τους έγκαιρα ελλείψει χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στο «Λαϊκό», απ' όπου εστάλη αίτημα για βοήθεια στους αρμοδίους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.

Πρόβλημα παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» με έλλειψη φαρμάκου που χορηγείται για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου (πνεύμονα, μαστού, ουροδόχου κύστεως κ.λπ.). Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται στον ασθενή ενδοφλεβίως. Λόγω της έλλειψης, χορηγείται στους ασθενείς το ίδιο φάρμακο σε μορφή χαπιού που δεν είναι όμως καλά ανεκτό από τους ασθενείς και έχει πολλαπλάσια τιμή.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, το πρόβλημα με τα ογκολογικά φάρμακα οφείλεται στο γεγονός της αδυναμίας κάλυψης του κόστους των φαρμάκων από το ταμείο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού δεν ήταν επαρκής η οικονομική ενίσχυση που τους έκανε η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλας ερωτούν λοιπόν τον υπουργό Υγείας αν έχει γνώση του προβλήματος και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου αυτό να λυθεί. Επίσης, εάν υπάρχει σχέδιο του υπουργείου ώστε να καλύπτονται εγκαίρως οι ανάγκες σε φάρμακα για τις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου