Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

“Κούρεμα” στον ΕΟΠΥΥ από την επιτροπή αξιολόγησης



Το νέο καθεστώς οδηγεί σε επαναξιολόγηση το σύνολο των φαρμάκων και σε κατάργηση της επιτροπής τιμών που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς και της επιτροπής θετικού καταλόγου.

IATRONET

Νέα δεδομένα στην αγορά φαρμάκου διαμορφώνει από τις αρχές του 2018 η επιτροπή αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία.

Το όργανο, που υπάγεται στον υπουργό Υγείας, αναμένεται να μετεξελιχθεί από τα μέσα του νέου έτους σε φορέα, με αρμοδιότητα την αξιολόγηση, την τιμολόγηση και την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τις αλλαγές, που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, βγαίνει με μειωμένες αρμοδιότητες η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία διαπραγματεύεται στο εξής όλες τις παροχές, πλην του φαρμάκου.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο Ανδρέας Ξανθός, το νέο καθεστώς οδηγεί σε επαναξιολόγηση το σύνολο των φαρμάκων και σε κατάργηση της επιτροπής τιμών που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς και της επιτροπής θετικού καταλόγου.

Η επιτροπή αξιολόγησης θα έχει – προς το παρόν – γνωμοδοτικό χαρακτήρα, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών, με την...ελπίδα να εξελιχθεί μελλοντικά σε εκτελεστικό φορέα.

Πρόκειται, ουσιαστικά για μία δέσμευση της χώρας μας έναντι των δανειστών, η οποία θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία και τον επικεφαλής της επιτροπής καθηγητή Δημήτρη Κούβελα, οι αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο είναι οι εξής:

Δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η οργανωτική μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, ο οποίος θα βασίζεται σε αμειβόμενους εξωτερικούς αξιολογητές.
Τεχνικός σύμβουλος για το εγχείρημα είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει λάβει υπόψη παρόμοια όργανα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση έως τα Χριστούγεννα και θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Οι θεσμικές αλλαγές θα γίνουν σε τρία επίπεδα: αξιολόγηση, διαπραγμάτευση, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η παρέμβαση πρέπει να διασφαλίζει ότι τα φάρμακα που ασφαλίζονται και αποζημιώνονται τα έχουν οι ασθενείς πραγματικά ανάγκη.

Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε πως υπάρχουν στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που θέλουν αντιμετώπιση. Έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή της αρχιτεκτονικής στην πολιτική τιμολόγησης.

Αλλαγές

Η πολιτική ηγεσία – είπε – δεν έχει ακόμη καταλήξει στη μορφή των αλλαγών. Τόνισε, όμως, με σαφήνεια πως η διαρκής πολιτική μείωσης των τιμών, οδηγεί σε οριακό σημείο φάρμακα εκτός πατέντας (off – patent) και γενόσημα.

Επεσήμανε πως, μετά το τέλος του μνημονίου, θα υπάρξει συγκροτημένη διαπραγμάτευση του ορίου της δαπάνης, σε νοσοκομειακό και σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ.


Επιτροπή στελεχών από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), του ΕΟΦ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) θα εξετάσει βιογραφικά και θα εισηγηθούν στον υπουργό για τα μέλη της επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου