Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Καίτη Αποστολίδου: Τα νοσοκομεία δεν έχουν προϋπολογισμό για χημειοθεραπευτικά φάρμακα

 Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Στη ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο iatropedia η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), αποκάλυψε ότι στο πανεπιστημιακό της Πάτρας λείπουν 5 τουλάχιστον χημειοθεραπευτικά φάρμακα ενώ την περασμένη εβδομάδα στο Αττικόν ματαιώθηκαν θεραπείες για τον ίδιο λόγο.

Οι προϋπολογισμοί στέρεψαν στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι ορατές και να 'χτυπούν" την πιο ευαίσθητη ομάδα χρονίως και σοβαρά πασχόντων, τα άτομα με καρκίνο.

Όπως μας είπε η κ. Αποστολίδου το πρόβλημα το συναντάμε κάθε χρόνο μετά το καλοκαίρι οπότε οι προϋπολογισμοί γίνεται σαφές ότι δεν επαρκούν για τη νοσηλεία όλων των σοβαρά πασχόντων που έχουν ανάγκη από ακριβές αλλά σωτήριες θεραπείες.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ εξέφρασε τους φόβους της για το τι θα συμβεί με τις φαρμακοβιομηχανίες που ίσως ακολουθήσουν την Roche. Και έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές να συνεργαστούν και να βρουν τρόπους ώστε να μην λείψουν θεραπείες από τους Έλληνες ασθενείς με καρκίνο. Τόνισε μάλιστα ότι με την έλλειψη συστήματος ΗΤΑ στην χώρα μας, και την υιοθέτηση άλλων μέτρων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, θα υπάρξουν φάρμακα που θα φτάσουν στη χώρα μας μετά από 2 -3 χρόνια!
Νοσοκομείο Λαμίας

Η κ. Αποστολίδου μας ενημέρωσε επίσης ότι κλείνει το Ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο Λαμίας μετά την μετάθεση του ενός και μοναδικού ογκολόγου στα Ιωάννινα. Και κατήγγειλε την κατάσταση στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Λ. Αλεξάνδρας όπου δεν υπάρχουν καρέκλες για να κάτσουν όσοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν αλλά ούτε και τουαλέτα ενώ η αναμονή φτάνει πολλές φορές τις 5 ώρες! Ομοίως στη Μονάδα ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" δεν υπάρχουν γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης αλλά πηγαίνουν κάθε πρωί γιατροί από τον "Αγιο Σάββα" που λείπουν από τις θέσεις τους...

Τέλος, για τα φάρμακα που λαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η κ. Αποστολίδου είπε ότι από την ΕΛΛΟΚ έχουν κάνει αίτημα στον ΕΟΠΥΥ να συνεργαστεί με τα ΕΛΤΑ ώστε να στέλνονται κάποια φάρμακα σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας αλλά διαβλέπει μια δυστοκία καθώς πρέπει να γίνει επίσημος διαγωνισμός με όλους τους κούριερ και ο ΕΟΠΥΥ δεν προχωρά μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

Παρακολουθήστε παρακάτω την συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου