Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Νέες αντιδράσεις για το σποτ κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης – Το περιστατικό με τον οφθαλμίατρο

Η αναφερόμενη είχε καταγγείλει παρενόχληση από οφθαλμίατρο του ΙΚΑ, ο οποίος κατά την εξέταση προσέγγιζε πολύ το πρόσωπό του στο δικό της.

ΙΑΤRONET

Νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους γιατρούς προκαλεί η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σχετικά με τα σποτ για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των Ιατρικών Συλλόγων, από τη Γενική Γραμματεία ανακοινώθηκε πως το τηλεοπτικό μήνυμα με τον γιατρό δεν είναι τυχαίο.

Οι υπεύθυνοι σημειώνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε καταγραφεί καταγγελία από γυναίκα, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

“...Η αναφερόμενη καταγγέλλει παρενόχληση από οφθαλμίατρο του ΙΚΑ, ο οποίος κατά την εξέταση προσέγγιζε πολύ το πρόσωπό του στο δικό της, ώσπου έφτανε να την ακουμπάει.

Επίσης, ακινητοποίησε το κεφάλι της με το χέρι του και όταν εκείνη αντέδρασε, ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι αυτό απαιτούνταν για την ασφάλειά της κατά την εξέταση.

Τέλος, την κάλεσε για συνέχιση της εξέτασης στο άλλο ιατρείο όπου εργάζεται, στο τέλος του ωραρίου”.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η αναφερόμενη κλήθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ και της δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, κατόπιν αυτών των εξηγήσεων, και αφού τις έκρινε επαρκείς, ζήτησε από τον Συνήγορο του Πολίτη να κλείσει την υπόθεση.

“Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται και στις δικές μας δομές. Μην κλείνετε τα μάτια σας σε αυτά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Καλεί, δε, τους γιατρούς να μην αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα και να επιδιώκουν τη συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για την πάταξη των φαινομένων αυτών και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στους επαγγελματίες του κάθε κλάδου”...

Παιδίατροι

Στην παραπάνω αναφορά απάντησε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η οποία ανέδειξε – μεταξύ άλλων – το θέμα με το σποτ.

Σύμφωνα με τους παιδίατρους, δύο από τα τέσσερα σποτ αναφέρονται σε ιατρούς: το ένα σε παιδίατρο και το δεύτερο σε καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, παρόλο που έχουν δημοσιοποιηθεί και έχει υπάρξει δικαστική έρευνα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις από αστυνομικούς ή και από εισαγγελικούς λειτουργούς:

“Όμως, εσείς εμμένετε πεισματικά στην ανάδειξη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο πλαίσιο της λειτουργίας των επιστημόνων υγείας, θέτοντας μάλιστα ως παράδειγμα προς επίρρωση των ισχυρισμών σας έναν οφθαλμίατρο του ΙΚΑ ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2010”.

Επαρκείς

Η Ένωση Παιδιάτρων αναφέρει πως – σύμφωνα με την επιστολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας - για το συγκεκριμένο περιστατικό οι εξηγήσεις που δόθηκαν κρίθηκαν επαρκείς και η υπόθεση έκλεισε:

“Εκ της δικής σας επιστολής αναδεικνύεται η αντίδραση της ασθενούς, η οποία ως σύγχρονη γυναίκα διεκδίκησε το δικαίωμά της στραφείσα εναντίον αυτού που θεώρησε ότι τη προσέβαλε, τη στιγμή μάλιστα που ουδεμία σχέση εξουσίας υφίσταται μεταξύ του ασθενούς και του ιατρού κατά το στάδιο της κλινικής εξέτασης και γνωρίζουμε καλώς ότι η σεξουαλική παρενόχληση κατά κύριο λόγο εμφανίζεται όταν υφίσταται εξουσιαστική σχέση μεταξύ δράστη και θύματος”.

Οι παιδίατροι εκτιμούν πως ήταν άστοχη η σύνδεση του οποιουδήποτε επαγγέλματος με την σεξουαλική παρενόχληση, καθώς αυτός που παρενοχλεί είναι ο άνθρωπος και όχι το επάγγελμα:

“Το επάγγελμα μπορεί να παίζει ρόλο όχι ως προς τον προσδιορισμό, αλλά ως εξουσιαστική δύναμη που μπορεί να ασκηθεί στον παρενοχλούμενο σε εργασιακούς χώρους”.

Δημ.Κ.

4 σχόλια:

  1. ΜΗΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ. Μόνο τον τυπικό έλεγχο κάντε χωρίς καμία επαφή. Αφήστε τες.

    Δεν έχουμε δει και περιστατικά στις ΗΠΑ που πνιγότανε η άλλη και μετά εκανε μήνυση σ' αυτόν που την έσωσε, ότι της έπιασε το στήθος και την φίλησε.

    Αστες να πνιγούν. Βρήκαν αφορμή τα ψέμματα που λενε για τον παραγωγό, που η καθεμία έπεφτε στα πόδια του να την κάνει σταρ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον κάποια συμπλεγματικά άτομα υπό την επήρεια στέρησης εκτονώνουν τις νευρώσεις τους στον εύκολο στόχο τον γιατρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην εξεταζετε καμια!!!Μονο με το ματι. Αφηστε τες να τρεχουν απο γιατρο σε γιατρο μπας και βρεθει το κοροιδο. Μονο ετσι μαθαινουν οι γελοιες! Ας αυτοεξετασθουν ή ας ρωτησουν τον Dr Google. Μας εχουν τρελλανει. Φαντασου τι θα τραβουν οι γυναικολογοι, οι ουρολογοι και οι δερματολογοι στα ιατρεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αντιδρασεις απο τους συλλογους χλιαρες και υποτονικες .Δυστυχως ετσι δεν προασπιζεται το κυρος του γιατρου .Απαιτουνται δυναμικες κινητοποιησεις που να τους κανουν να μας σεβονται και να μας υπολογιζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή