Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Τι απαντά ο Σύνδεσμος των Φαρμακοβιομηχάνων στο υπ.Υγείας που μπλόκαρε την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου!

Τετάρτη 15 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Τη δική του απάντηση δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στην απόφαση του υπουργού Υγείας να μην επιτρέψει την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου από τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά, σημειώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να μπλοκάρει την απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται, σκεύασμά της για το μελάνωμα.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Roche προέβη στην απόφαση αυτή εξαιτίας ενός επιπλέον τέλους- χαράτσι 25% στα νέα φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά το σκεύασμα -όπως υποστηρίζει – μη βιώσιμο στην ελληνική αγορά. Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση του υπουργείου Υγείας: «Μπλόκο του υπ.Υγείας στην απόφαση της Roche να αποσύρει ογκολογικό φάρμακο!»

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «παραμένει προσηλωμένος στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμα φάρμακα με προστιθέμενη θεραπευτική αξία, καθώς και της βιωσιμότητας των εταιριών μελών του και του δικαιώματός τους να λειτουργούν σε ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά με πραγματική διάθεση κατανόησης και συνεργασίας, ώστε να διατηρηθεί και σήμερα και στο μέλλον το δικαίωμα όλων των ασθενών στην Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες που η επιστημονική πρόοδος τους προσφέρει».

Πάντως τα επιπλέον χαράτσια που επέβαλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ξεπερνούν συνολικά και το 50% με το «λανσάρισμα» ενός νέου φαρμάκου, έχουν κάνει πολλές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να ξανασκεφτούν την προώθηση των φαρμάκων τους στην Ελλάδα, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Κάποιες μάλιστα- κυρίως μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες- σκέφτονται να μην κάνουν καν αίτηση για εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα επειδή η τελική τους τιμή δεν επιτρέπει τη βιώσιμή πώλησή τους.

Βέβαια για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία έσπευσε στα Ευρωπαϊκά όργανα αλλά ακόμη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για υποστήριξη, φαίνεται πως σημασία έχει η φαρμακευτική δαπάνη και όχι η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα νέα ελπιδοφόρα φάρμακα.

1 σχόλιο:

  1. Πολιτεία και φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά λεει ο ΣΦΕΕ.Και πως θα συμβει αυτο;Αφου η εταιρεια υπερασπιζεται το συμφερον της και η πολιτεια το δημοσιο συμφερον.Τελικα στην νεοφιλελευθερη οικονομια το φαρμακο ειναι εμπορευμα 'η κοινωνικο αγαθο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή