Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Και όμως, τα Νοσοκομεία αδειάζουν !


Οι κενές θέσεις ειδικευομένων ιατρών αποτυπώνουν μία φωτογραφία της κατάστασης του σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας, στοιχειοθετούνται βάσει των επίσημων στοιχεών των διοικήσεων των Νοσοκομείων (πρωτοκολλημένα έγγραφα στη διάθεση της διοίκησης του ΙΣΠατρώνκαι υποδηλώνουν την τάση της συγκριμένης χρονικής στιγμής. 


Αποτέλεσμα εικόνας για κενά ειδικευόμενωνΟι λίστες αναμονής που υπάρχουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αποτυπώνουν την πλήρη πραγματικότητα καθώς πολλοί ιατροί είναι στο εξωτερικό, δεν ανευρίσκονται από τις υπηρεσίες κατά την κλήση διορισμού τους, δεν αποδέχονται τη θέση ή ζητούν χρονολογική παράταση. Πχ από τα 27 άτομα της λίστας αναμονής της παθολογίας για το Ρίο, το 1/3 (8 άτομα) έχει ζητήσει χρονολογική παράταση με βάση την κοινή Υπουργική απόφαση με ΦΕΚ 314Β / 15-02-2016 ( άρθρο 7) που δίνει σχετικό δικαίωμα σε ιατρούς που ειδικεύονται σε νοσηλευτικό ή ερευνητικό ίδρυμα της αλλοδαπής. Άλλωστε με την ίδια νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 9.β.) προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της ειδικότητας για τους υπηρετούντες μέχρι 4 εξάμηνα ώστε να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται από την ανυπαρξία ενδιαφέροντος από τους νέους ιατρούς. 


Από την εμπεριστατωμένη μελέτη των στοιχείων με βάση τις λίστες αναμονής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκύπτουν σοβαρότατες ελλείψεις στις αναμονές των θέσεων σε ειδικότητες πρώτης γραμμής όπως γενική ιατρική, αναισθησιολογία, εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολογία, ακτινολογία, πυρηνική ιατρική, κλπ) όπου δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ. 

Τονίζεται ότι η γενική ιατρική θεωρείται βασικός πυλώνας στην μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και ότι οι νέοι ιατροί δεν επιλέγουν πλέον εργαστηριακές ειδικότητες λόγω της επερχόμενης καταστροφής του κλάδου από την εφαρμογή μέτρων του clawback από τον ΕΟΠΥΥ και της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων στα Νοσοκομεία και δημόσιες δομές ΠΦΥ. 

Επίσης, υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν πολλά χρόνια όπως πχ στη δερματολογία του ΠΓΝΠ όπου υπάρχει αίτηση από το 2005 ( 12 χρόνια πριν !!! ), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι λίστες αναμονής δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της τάσης του σήμερα. Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη στα μικρότερα περιφερειακά νοσοκομεία. 

Απαντώντας σε όλους τους πρόθυμους και βιαστικούς επικριτές, οφείλω να επισημάνω ότι η προσπάθεια ανάδειξης της αληθινής κατάστασης στο χώρο της υγείας δεν έχει χρώμα ούτε σκοπιμότητα, αλλά μόνο αγωνία για την έλλειψη επίγνωσης, στόχευσης και ικανότητας αντιμετώπισης των προβλημάτων εκ μέρους της πολιτείας.

'Αννα Μαστοράκου
Πρόεδρος ΙΣΠατρών

2 σχόλια:

  1. και που' σαι ακόμα...τώρα αρχίζουν και φεύγουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες ιατρών...σε λίγο θα χειρουργεί μόνο ο Πολάκης και θα εξετάζει τα ούρα μόνο ο Ξάνθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταργήστε τώρα τη μονιμότητα και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή