Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η “συγγνωστή πλάνη” λύση στις αυτόματες απολύσεις επικουρικών γιατρών – Τι προτείνεται



Για τις θέσεις που καλύπτονται περισσότερα από δύο χρόνια από επικουρικό γιατρό, προτείνουν να προκηρυχτούν άμεσα ως μόνιμες θέσεις επιμελητών β'.

ΙΑΤRONET

Την αντίδραση και των προσκείμενων στην κυβερνητική παράταξη νοσοκομειακών γιατρών, προκαλεί η εμπλοκή στις πληρωμές επικουρικών γιατρών.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε την Τρίτη το Iatronet, η πάρεδρος δεν εγκρίνει τις πληρωμές Οκτωβρίου σε γιατρούς νοσοκομείων της Αθήνας, επειδή υπηρετούν στην ίδια θέση για περισσότερους από 24 μήνες.

Στο μπλογκ των νοσοκομειακών γιατρών (ygeianet), γίνεται την Τετάρτη λόγος για σοβαρές δυσλειτουργίες από την απόφαση της παρέδρου. Ζητείται η συνολική αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα, οι γιατροί καλούν το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποδεχτεί τα εντάλματα, κάνοντας χρήση της “συγγνωστής πλάνης”.

Στο άρθρο 3, παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπεται πως η άδικη πράξη δεν καταλογίζεται στον δράστη, εφόσον αυτός πίστεψε - λόγω πλάνης - ότι είχε δικαίωμα να τελέσει την πράξη και η πλάνη του αυτή ήταν "συγγνωστή", δηλαδή συγχωρήσιμη.

Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις, δηλαδή να πίστεψε ο δράστης ότι είχε δικαίωμα να τελέσει την πράξη και η πλάνη του να ήταν συγγνωστή, η νομική πλάνη ανάγεται σε λόγο άρσης του καταλογισμού της πράξης, οπότε θεωρείται ότι ο δράστης δεν ενέργησε έχοντας δόλο ή αμέλεια και απαλλάσσεται από την κατηγορία.

Για τις θέσεις που καλύπτονται περισσότερα από δύο χρόνια από επικουρικό γιατρό, προτείνουν να προκηρυχτούν άμεσα ως μόνιμες θέσεις επιμελητών β΄. Σταδιακά πρέπει να παραμείνει στο ΕΣΥ ένας πολύ μικρός αριθμός επικουρικών γιατρών, οι οποίοι θα καλύπτουν πραγματικά απρόβλεπτες ανάγκες.

Ενδιαφέρον έχει το ιστορικό του θεσμού των επικουρικών γιατρών, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997, με τον νόμο 2519 (άρθρο 23):

Στην πρώτη του εφαρμογή, προβλέπονταν διορισμός επικουρικών σε νοσοκομεία εκτός Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με σύμβαση διάρκειας ενός έτους.

Στη συνέχεια, επεκτάθηκε και στα νοσοκομεία του κέντρου. Με τον νόμο 2889/2001, η μισθοδοσία τους άρχισε να βαρύνει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Αργότερα, ο χρόνος σύμβασης αυξήθηκε μέχρι τρία έτη και υπήρξαν δεκάδες ανακατατάξεις στη λίστα αναμονής.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των επικουρικών ξεπέρασε τις 2000. Με την προσφορά τους στήριξαν καθοριστικά τη λειτουργία του ΕΣΥ όταν κινδύνευε με κατάρρευση εξαιτίας του παγώματος προσλήψεων και συνεχίζουν να το στηρίζουν φιλότιμα.

Τραγικό

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να εξετάσει σύντομα το ζήτημα.

Θα ήταν τραγικό να κλονίσει την εύθραυστη ισορροπία του ΕΣΥ, με μια απόφαση που θα στερεί από το υπουργείο Υγείας τον εύλογο χρόνο να διευθετήσει το ζήτημα. Η “συγγνωστή πλάνη” μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να αποτελέσει σολομώντεια λύση.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί εκτιμούν πως πρέπει να αναθεωρηθεί το συνολικό πλαίσιο που αφορά στους επικουρικούς.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου