Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αρχίζει σταδιακά το «ξήλωμα» του αυτόνομου ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σάρκα και οστά φαίνεται ότι παίρνει σιγά σιγά το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί την αυτονομία του ΕΟΠΥΥ.

Επιβεβαιώνονται με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ανησυχίες όσων πίστευαν ότι το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα θα καταργούσε πλήρως τον αυτόνομο ΕΟΠΥΥ, αφού πλέον θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα που προωθήθηκε πρόσφατα και μετατρέπει ουσιαστικά τον μέχρι σήμερα ισχυρό Οργανισμό σε …τμήμα του υπουργείου Υγείας αφού ελέγχεται ακόμη και από υπηρεσιακούς παράγοντες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Τέλος ο αυτόνομος ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αρμοδιότητες στο υπ.Υγείας»

“Επεισόδιο” στο υπουργείο Υγείας

Ήδη τα πρώτα σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται. Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι πρόσφατα για την έγκριση χρηματικών ενταλμάτων αλλά και την κατανομή μεγάλων κονδυλίων, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥχρειάστηκε να συγκρουστεί με υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς παραπέμφθηκε το θέμα για έγκριση από το αρμόδιο οικονομικό τμήμα του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα όσοι ήταν παρόντες μεταφέρoυν στο HealthReport.gr, ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με …συνοπτικές διαδικασίες και προφανώς όχι χωρίς να είναι σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, χρειάστηκε να αναζητήσει στους διαδρόμους της οδού Αριστοτέλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για να προωθήσει το θέμα του.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς φαίνεται πως το «παιχνίδι» παίζεται σχετικά με το ποιος θα διαχειρίζεται τα 5,5 δις ευρώ που διαθέτει κάθε χρόνο ο ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες και παρόχους.

Στους κόλπους του ΕΟΠΥΥ σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, επικρατεί αναστάτωση καθώς σταδιακά στόχος φαίνεται πως είναι η Διοίκηση του φορέα να γίνει σχεδόν…διακοσμητική.

Εξάλλου με βάση το Προεδρικό Διάταγμα πλέον ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αλλά και το ΔΣ συνομιλούν με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υγείας από όπου και θα δίνονται οι εγκρίσεις και όχι απ’ ευθείας με τον υπουργό.

Βέβαια η κατάργηση της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ μπορεί να φαντάζει ή να παρουσιάζεται ως κάτι απλό και γραφειοκρατικό, διαφοροποιεί ωστόσο τον αρχικό του ρόλο ενώ καθιστά πανίσχυρο τον εκάστοτε υπουργό Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ: “Τι σημαίνει η κατάργηση της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ!”

Οι νέες αλλαγές πάντως υπογραμμίζουν πηγές του HealthReport.gr, έχουν εντείνει το ήδη κακό κλίμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς πλέον «κουρεύτηκαν» και οι δυνάμεις του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου