Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Επικουρικοί χωρίς μισθό και εφημερίες! Γιατί εντείνεται το πρόβλημα. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Τρίτη 21 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Χωρίς το μισθό τους αλλά και τις εφημερίες παραμένουν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί

Το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό αναδεικνύει εκ νέου η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), δεδομένου ότι η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αφού καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ενταλμάτων πληρωμής που επιστρέφονται αθεώρητα των επικουρικών γιατρών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Οκτώβριο.

Περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στις πληρωμές, καθώς εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση και θεωρείται μη νόμιμο από το ελεγκτικό συνέδριο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς δεν βρίσκει λύσεις παρότι είχε δεσμευτεί σχετικά. Διαβάστε ΕΔΩ τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: «Θεσμική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για να πληρωθούν οι επικουρικοί! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»


Το θέμα σχετίζεται με τους επικουρικούς γιατρούς με τα ταμεία από όπου πληρώνονται καθώς αμείβονται από «ίδια έσοδα» δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν «επιβαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί φοβούνται πως μετά τις εφημερίες που μένουν απλήρωτες, αντίστοιχα θα συμβεί και για τους μισθούς αφού όπως τονίζουν: «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όχι μόνο των εφημεριών αλλά και της τακτικής μισθοδοσίας».
Ένα βήμα πριν την έξοδο όσοι πληρώνονται με ΕΣΠΑ

Τα προβλήματα επιδεινώνονται και με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.


Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων.

«Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.
Συμπέρασμα: είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1200 από τους 2100 συνολικά επικουρικούς συναδέλφους» προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ.


Γι αυτό και ο κλάδος έχει προκηρύξει στάση εργασίας 11.00 με 15.00 στις 23/11/2017 και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στις 12:00.

1 σχόλιο: