Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τα γενόσημα

Η πολιτική ηγεσία εκτιμά πως τα γενόσημα, που διατίθενται κυρίως από ελληνικές επιχειρήσεις, πρέπει να προστατευτούν.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

“Με το σημερινό επίπεδο δημόσιας δαπάνης φαρμάκου, η δυνατότητα του συστήματος να ανταπεξέλθει είναι οριακή. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να λειτουργήσουμε”.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως η κατάσταση με τη δαπάνη του φαρμάκου δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη και ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση τον επόμενο μήνα.

Σε σχέση με τα γενόσημα, για τα οποία έγινε έρευνα από το Iatronet, πιστεύει πως επειδή διατίθενται κυρίως από ελληνικές επιχειρήσεις, πρέπει να προστατευτούν, παρότι οι “θεσμοί” πιέζουν για κατάργηση της προστασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ξανθός έχει θέσει το θέμα με ένταση στους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει περάσει από το ένα άκρο στο άλλο: από το “πάρτι” έως το 2009, στην κατρακύλα των τιμών το 2017.

Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται απόλυτα από το παρακάτω γράφημα, που δείχνει πως η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα εμφάνιζε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη πριν την κρίση και τη μεγαλύτερη “βουτιά” κατά τη διάρκεια της κρίσης.


Ο υπουργός Υγείας έχει συζητήσει με τους δανειστές τόσο ως αύξηση των δαπανών Υγείας επί του ΑΕΠ, όσο και ως αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ελπίζει πως με τη μείωση της δημοσιονομικής πίεσης, θα εξασφαλίσει ζωτικό χώρο για τα γενόσημα, υπό τον όρο πως η χώρα μας θα πιάσει τους φιλόδοξους στόχους του τελευταίου μνημονίου.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών ότι τα γενόσημα θα καλύπτουν έως τον Δεκέμβριο το 40% του συνολικού όγκου των χορηγούμενων εκτός νοσοκομείων φαρμάκων (25% σήμερα). Το ποσοστό πρέπει να ανέλθει στο 60% έως το τέλος του 2018, χωρίς να υπολογίζονται τα εκτός πατέντας σκευάσματα (off patent).

Οι “θεσμοί” πιέζουν και για τη σύσταση φορέα αξιολόγησης των καινοτόμων θεραπειών που θα μπαίνουν στο σύστημα Υγείας (ΗΤΑ) και έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μετεξέλιξη της σημερινής επιτροπής ΗΤΑ σε Οργανισμό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται πως υπάρχουν στρεβλώσεις στο θέμα του φαρμάκου, αναδεικνύοντας ως κρίσιμο ζήτημα τη διαπραγμάτευση για προσιτές τιμές φαρμάκων για όλες τις παθήσεις.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, έχουν επιτευχθεί σημαντικές εκπτώσεις σε καινοτόμα φάρμακα, όπως της ηπατίτιδας C.

Εκπτώσεις

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος εκτιμά πως ο εξορθολογισμός της δαπάνης για το φάρμακο διασφαλίζεται με τους “κλειστούς” προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία.

Θεωρεί πως οι υποχρεωτικές εκπτώσεις από τις εταιρείες (rebates) έχουν κάποιο στοιχείο δικαιοσύνης σε σχέση με τον μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων προϋπολογισμού (clawback).

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων πρέπει να επανεξεταστεί με βάση επιστημονικά δεδομένα.

Προϋπολογισμός

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός βιώσιμου προϋπολογισμού για τα φάρμακα, αναδεικνύει και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε στενή συνεργασία, προκειμένου να καθορίσουν έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για τα φάρμακα, αφού πρώτα εξεταστεί η επίπτωση της κάθε νόσου στον πληθυσμό.

Η αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δέσποινα Μακριδάκη εκτιμά πως η πίεση στο σύστημα είναι τεράστια και πως πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύστημα τιμολόγησης.

Τα νέα φάρμακα είναι την τελευταία πενταετία διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης πενταετίας.

1 σχόλιο:

  1. Το ερώτημα μου είναι : Το ελληνικό γενόσημο που δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας και έσοδα στο κράτος θα στηριχθεί ; Μήπως στο τέλος για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πλημμυρίσουμε απο φθηνά γενόσημα εισαγωγής ; Οι φαρμακοποιοί θα προτιμούν το ακριβότερο πρωτότυπο ή θα υποχρεούνται να δίνουν το φθηνότερο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή