Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Όπου φτωχός και η μοίρα του! Γιατί οι μη έχοντες αποφεύγουν το σύστημα Υγείας! Τι έδειξε έρευνα της Ε.Ε.

Δευτέρα 27 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν πιο δύσκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας έχουν τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι υγειονομικές τους ανάγκες.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έγινε στα 28 κράτη μέλη, σκιαγραφώντας το προφίλ των πολιτών.

Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι κάποιες υπηρεσίες τους παρέχονται δωρεάν, οι συμμετοχές σε εξετάσεις, φάρμακα και γιατρούς κάνουν το σύστημα απροσπέλαστο.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η μη ικανοποιούμενη ανάγκη αυξήθηκε και οι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη».

Μάλιστα οι φτωχότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν ζητήματα όταν χρειάζονται υπηρεσίες υγείας επειδή πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους χρήματα για εξετάσεις, για τις επισκέψεις σε γιατρούς, για τα φάρμακα, ενώ και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση είναι μεγάλες. Είναι γνωστές άλλωστε οι ουρέςαναμονής στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και γενικότερα στις δημόσιες δομές.

«Στην Ελλάδα, η αυτοαναφερόμενη μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής τριπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ (12,3% έναντι 3,3% του μέσου όρου της ΕΕ).

Η διαφοροποίηση μεταξύ του υψηλότερου πεμπτημορίου εισοδήματος (3,9%) και του χαμηλότερου (18,7%) είναι τεράστια, στοιχείο που υπογραμμίζει την άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες που βιώνουν οι διάφορες εισοδηματικές ομάδες» επισημαίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κόστος αναφέρεται ως η συχνότερη αιτία μη ικανοποιούμενης ανάγκης στην Ελλάδα και αφορά ενδεχομένως όχι μόνο οικονομικές δυσκολίες
στην προσιτότητα των υπηρεσιών αλλά και μεταβολές στο εισόδημα των νοικοκυριών και στα μοντέλα κατανάλωσης, όπως επίσης και στις προτιμήσεις των χρηστών.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω υψηλού κόστους- αναφέρει η Ε.Ε.- υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2015 (από 4,2% σε 10,9%), ενώ ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ανισότητες ανάλογα με την εισοδηματική ομάδα. Στο φτωχότερο πεμπτημόριο έφτασε στο 17,4%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι μόλις 4,1%.
Οι άμεσες δαπάνες από τους ασθενείς

Τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασθενείς είναι αποτρεπτικά συχνά για να επισκεφθούν κάποια υπηρεσία υγείας. Άλλωστε η ελληνική πολιτεία διαθέτει τα λιγότερα χρήματα για κάθε Έλληνα ασθενή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Έρευνα καταπέλτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα λιγότερα χρήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον Έλληνα ασθενή!»

Και αυτό διότι όπως περιγράφεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην ΕΕ.

«Η συμμετοχή του ασφαλισμένου επιβάλλεται στις (ιδιωτικά παρεχόμενες) διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στα φάρμακα που χορηγούνται εκτός νοσοκομείου και στις
επισκέψεις σε ιδιωτικούς παρόχους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, ισχύουν διάφορες εξαιρέσεις για ορισμένες παθήσεις και ευάλωτες ομάδες, όπως γι’ αυτές με χαμηλό εισόδημα ή για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία
της πρόσβασης. 

Επιπλέον, το 2015 ανακλήθηκε η συμμετοχή του ασφαλισμένου για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας (5 EUR), έπειτα από ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στην πρόσβαση» αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου