Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Σχεδόν το 30% των Ελλήνων δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ - Τι δείχνει η έρευνα Hellas Health VII



Σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας, δεν έχει ποτέ εμβολιαστεί στη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
- Onmed.gr

Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο αντιεμβολιαστικό κίνημα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να απλώνει τις επικίνδυνες φτερούγες του και στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο 58%) αναφέρει ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.

Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού (76%) δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου.

Τα συμπεράσματα αυτά,προκύπτουν από μία ενδιαφέρουσα έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας. Πρόκειται για την πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την χορηγική υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Elpen, MSD και Pfizer.

Βεβαίως εκτός από τους πολίτες, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι επαγγελματίες υγείας, καθώς μεγάλο ποσοστό, γυρίζει την πλάτη του στον εμβολιασμό, κάτι που στηλιτεύουν πολύ συχνά οι λοιμωξιολόγοι. Πως είναι δυνατόν, να νοιώθει ένας πολίτης ασφάλεια, όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΕΣΥ και της υγείας, αποφεύγουν τον εμβολιασμό;

Περίπλοκη η κατάσταση με την ιλαρά

Η κατάσταση δε εφέτος εμφανίζεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη, αντιμετωπίζει την ιλαρά, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.Ήδη μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας αυξήθηκαν σε 47, ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά σε 500, όπως τονίζεται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, η επιδημία της ιλαράς στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 44 θάνατοι.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βίκυ Μπενέτου, την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Μαρία Καντζανού και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Κωνσταντίνο Βαρδαβά, σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Εμβολιασμοί ενηλίκων

- Το 27% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του.

- Το 30% έχει κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, το 25% της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, το 15% πνευμονιόκοκκου και το 14% ηπατίτιδας Β.

- Το 6% αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιασθεί, λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβος για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), κόστος εμβολίου (9%).

- Το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και ένα 10% θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.

- Το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις και μόνο το 17% έχει εμβολιασθεί για πνευμονιόκοκκο.

- Το 76% δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου. Μόνο το 7% έχει εμβολιασθεί.

Παιδικοί εμβολιασμοί

- Το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους, αρκετοί όμως δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (58%) αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.

- Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό

- Το 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%).

- Το 24% των γονέων έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι του ιού HPV.

- Οι περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία η μελέτη, όμως η ενημέρωση του πληθυσμού είναι ανύπαρκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή