Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Βαρδαρός: Από την ΠΦΥ απουσιάζει η... φροντίδα υγείας - Και νέες προσλήψεις αρχές του 2018



Την ανάγκη να συνδεθεί η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τελευταία να συμμετάσχει πιο ενεργά στο σύστημα υγείας, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, στη διάρκεια της τοποθέτησής του χθες, στο 6o συνέδριο των Ασθενών Patients in Power.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Οnmed.gr

Το σύστημα υγείας πρέπει να είναι δημόσιο, για να είναι υπό έλεγχο και να υπάρχει λογοδοσία, ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναθέρμανση και λειτουργία των Περιφερειακών Ομάδων Υγείας, όπως τόνισε, σημειώνοντας ακόμη, πως στις αρχές Ιανουαρίου, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει τη στελέχωση του συστήματος υγείας (ΠΦΥ) και με άλλους γιατρούς.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι πανάκεια. Ο νόμος συνδέει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι: Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδαρός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βαρδαρός, εξήρε το ρόλο του ΕΣΥ στα χρόνια της ύφεσης, ενώ μίλησε με ρεαλισμό για την φροντίδα που απουσιάζει από την ΠΦΥ. Είπε συγκεκριμένα:

«Το ΕΣΥ σήκωσε μέσα στα χρόνια της κρίσης το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης. Όμως αυτό που λείπει από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι η φροντίδα υγείας. Η συμμετοχή των ασθενών και των πολιτών είναι προαπαιτούμενο για την αποδοτική λειτουργία ενός συστήματος υγείας. Η πρωτοβάθμια υγεία είναι μία συνεχής διαδικασία που χρειάζεται αξιολόγηση ακόμα και με κοινωνικά κριτήρια.Οι ΤΟΜΥ έρχονται να καλύψουν υπάρχοντα κενά. Δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να καταλήγουν στα νοσοκομεία».

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είχε μιλήσει πρώτη φορά για τη σύνδεση ΠΦΥ με τις τοπικές κοινωνίες στα Ιωάννινα στο τέλος Οκτωβρίου. «Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και εκπροσώπων του ΠΟΥ, είναι η πόλη των Ιωαννίνων να αποτελέσει την πρώτη περιοχή της χώρας, όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο κοινότητας με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων», είχε πει ο υπουργός, τονίζοντας ακόμη τα εξής:

«Ένας από τους θεμελιώδεις στόχους της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στο πλαίσιο της βιοψυχοκοινωνικής προσέγγισης του ανθρώπου. Γι αυτό απαιτείται η διαρκής συνέργεια μεταξύ υπηρεσιών υγείας και δομών κοινωνικής προστασίας και η ενσωμάτωσή τους υπό ένα ενιαίο πλαίσιο και συντονισμό. Το μοντέλο της ενσωμάτωσης των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας βρίσκεται στον πυρήνα της Μεταρρύθμισης της ΠΦΥ».

2 σχόλια:

  1. Αμπελοφιλοσοφιες και μπουρμπουτσαλα. Και γιατί δεν τα κάνανε τα παραπάνω τόσα χρόνια οι συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας,τους εμπόδιζε κανείς ; και γιατί να γίνουν τώρα οι αλλαγές, που οι μισθοί έχουν πάει στο πάτωμα; Αλήθεια τι είναι η βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση του ανθρώπου; Και ποιος θα εκπαιδεύσει και με ποιο πλαίσιο και με ποιους πόρους τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας;Και πότε θα αποδώσουν όλα αυτά;
    Μάλλον αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται κατά την γνώμη μου πρωτίστως,γιατί το τραίνο για τα άλλα έχει χαθεί προ πολλού.Α και ένα τελευταίο.Η Ιατρική και η ηθική της βασικά διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο.Το έχουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιες ΤΟΜΥ ρε Βαρδαρομπουμπουνα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή