Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Οικονόμου - Φωτήλας: Σχεδόν 150 γιατροί απουσιάζουν από δύο νοσοκομεία της Αχαΐας



Την έλλειψη ακόμη και ειδικευόμενων ιατρών από τα νοσοκομεία κυρίως της Περιφέρειας, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Onmed.gr

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι κενές θέσεις σε ειδικευόμενους ιατρούς με τρέχοντα στοιχεία στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας είναι τεράστιες: 148 (!) κενές θέσεις με μηδενικό ενδιαφέρον από πλευράς αιτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςκυρίως στις ειδικότητες των γενικών ιατρών και των εργαστηριακών (βιοπαθολόγων, ακτινολόγων, των πυρηνικών ιατρών, της ειδικότητας της κυτταρολογίας, κ.α.).

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ιατρών που έχουν ζητήσει πιστοποιητικό για εργασία στο εξωτερικό, ποια είναι τα σχετικά κενά στα νοσοκομεία ανά την επικράτεια και ανά ειδικότητα και με ποιους τρόπους σκοπεύει να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε ειδικευόμενους ιατρούς.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

«Όλοι οι πολίτες καθημερινά βιώνουν τις σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό και οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού δε λύνουν το πρόβλημα. Μάλιστα, αυτό επιδεινώνεται εξαιτίας των ελλείψεων και στη στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικευόμενους ιατρούς.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι κενές θέσεις σε ειδικευόμενους ιατρούς με τρέχοντα στοιχεία στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας είναι τεράστιες: 148 (!) κενές θέσεις με μηδενικό ενδιαφέρον από πλευράς αιτήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κυρίως στις ειδικότητες των γενικών ιατρών και των εργαστηριακών (βιοπαθολόγων, ακτινολόγων, των πυρηνικών ιατρών, της ειδικότητας της κυτταρολογίας, κ.α.). Η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από τις ανωτέρω ειδικότητες που αποτελούν τους πυλώνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πιθανόν να οφείλεται στο «αβέβαιο μέλλον» και στο τόσο αυξημένο clawback που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιθανές αιτίες για τη μη κάλυψη των κενών θέσεων είναι η έλλειψη προοπτικής των νέων ιατρών, η έλλειψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με νέους ιατρούς, η απουσία μόνιμων προσλήψεων, οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη κινήτρων προσέλευσης σε άλλες περιοχές πλην των μεγάλων αστικών πόλεων και η μαζική μετανάστευση νέου ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν φέρει σοβαρές δυσλειτουργίες και στις νοσοκομειακές κλίνες. Η μη ύπαρξη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για να υποστηρίξει το συνολικό αριθμό των νοσοκομειακών κλινών που αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να λειτουργούν οδήγησε σε μειωμένης δυναμικής νοσοκομεία αλλά και κέντρα υγείας. Τέλος, σημαντικό είναι και το κενό εκπαίδευσης που δημιουργείται δεδομένου ότι μία ολόκληρη γενιά ιατρών ήδη έχουν βρει το δρόμο προς το εξωτερικό είτε για να εργαστούν είτε για να πραγματοποιήσουν την ειδικότητά τους και την ίδια στιγμή μία άλλη γενιά ιατρών - αυτή που έχει αποκτήσει ήδη μία εμπειρία 35-40 χρόνια στον ιατρικό χώρο - είναι έτοιμη να συνταξιοδοτηθεί. Το νέο ωράριο εργασίας εκ του αποτελέσματος λοιπόν αποτελεί μία ακόμα πληγή στον ιατρικό κόσμο με ανυπολόγιστες ζημιές για το μέλλον του πολύπαθου κλάδου της υγείας.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχετε γνώση του ακριβή αριθμού των ιατρών που έχουν ζητήσει σχετικό πιστοποιητικό από τους ιατρικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα για εργασία στο εξωτερικό; {Καταθέστε όλα τα σχετικά έγγραφα}

2. Ποια είναι τα σχετικά κενά σε ειδικευόμενους γιατρούς που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία ανά την επικράτεια και ανά ειδικότητα; {Καταθέστε όλα τα σχετικά έγγραφα}

3. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να καλύψετε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε ειδικευόμενους ιατρούς, ειδικά στην Περιφέρεια; Ποιο είναι το σχετικό πλάνο και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου