Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ανοίγουν οι φάκελοι 125 ψυχικά ασθενών με εισαγγελική εντολή



Για πρώτη φορά ανοίγουν οι φάκελοι 125 ψυχικά ασθενών που βρίσκονται επί σειρά ετών έγκλειστοι στα ψυχιατρεία ως μη έχοντες καταλογισμό προκειμένου να ελεγχθεί η κατάστασή τους.

Με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ορίστηκαν δύο εισαγγελείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να μελετήσουν τις δικαστικές αποφάσεις που έθεσαν τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς ελλείψεως καταλογισμού.

Ο επανέλεγχος των προϋποθέσεων εγκλεισμού τους, αποτελεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης, αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί δικαίως παραμένουν για ολόκληρα χρόνια μέσα στα ψυχιατρικά ιδρύματα ή αν πληρούν τις προϋποθέσεις πλέον να βγούν.

Η πρωτοβουλία, που θέτει τους ψυχικώς πάσχοντες στη φροντίδα των εισαγγελικών αρχών, ανήκει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα πρόκειται για 55 άτομα στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και 75 στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαϊτειο, οι οποίοι έχουν κριθεί ως μη έχοντες καταλογισμό πριν από πολλά χρόνια, για ορισμένους πριν απο δεκαετίες ολόκληρες, και έκτοτε ουδέποτε επανελέχθηκαν οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που ορίστηκαν για το δύσκολο αυτό έργο ήδη ζήτησαν τους φακέλους των ανθρώπων αυτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν κυριολεκτικώς στα αζήτητα καθώς δεν διαθέτουν πρόσωπα από το συγγενικό και το φιλικό τους περιβάλλον τα οποία να ενδιαφερθούν για την τύχη τους.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου