Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΣΙΠΥ: Σχετικά με τον τρόπο καταβολής των συμψισθέντων ποσών των rebate-claw back

Αθήνα, 24/10/2017 
Αρ. Πρωτ. : 170

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΩΝ REBATE – CLAW BACK 2012 – 2015

Προς: Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη
Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό
Αν. Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη

Κε Πρόεδρε ,

Σχετικά με την διαδικασία καταβολής των συμψηφισθέντων ποσών από τα Rebate και Claw back των ετών 2012 – 2015 έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Οι τιμές των εξετάσεων επί των οποίων υπολογίστηκαν οι περικοπές των Rebate και Claw back των ετών 2012 – 2015 ήταν υπερδιπλάσιες των σημερινών, λόγω των διαδοχικών μειώσεων που υπέστησαν.

2) Τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ των (μικρών και μεσαίων) εργαστηρίων μας σήμερα έχουν υποστεί μείωση τουλάχιστον κατά 60% σχετικά με το 2012.

3) Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα προκύπτοντα ποσά από τον συμψηφισμό των Rebate και Claw back των ετών 2012 – 2015, να είναι υπερβολικά μεγάλα για τα σημερινά δεδομένα και να αντιστοιχούν σε περίπου 6 μηνών καταβολές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους.

4) Ήδη από το 2016 και μετά, παρακρατείται άμεσα από τις μηνιαίες καταβολές του ΕΟΠΥΥ το τρέχον Rebate, μεσοσταθμικά περίπου 10-20%, (από 5% έως 50% ανάλογα με την υποβληθείσα δαπάνη).

5) Επίσης παρακρατείται το Claw back του κάθε προηγούμενου εξαμήνου που αντιστοιχεί ετησίως σε μη καταβολή δαπανών περίπου 2,5 μηνών (περίπου το 21% της μηνιαίας δαπάνης).

Συνολικά όλες οι παραπάνω περιγραφείσες καταστάσεις είχαν σαν τελική κατάληξη την μείωση των εισπράξεών μας κατά 70 – 75% σχετικά με το 2012, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα των εργαστηρίων μας να κινείται κυριολεκτικά στο όριο της πτώχευσης.

Αν δε συνυπολογιστούν και οι επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών από τις αυξήσεις στην φορολογία, την επιβολή του ΕΦΚΑ, τις αυξήσεις στις τιμές των αντιδραστηρίων, αναλωσίμων και των λοιπών λειτουργικών δαπανών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ισορροπία μεταξύ επιβίωσης και κατάρρευσης ευρίσκεται επί «ξυρού ακμής».

Υπό τις παραπάνω αναφερθείσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν η αντοχή του εργαστηρίου να υποστεί νέα μηνιαία επιπλέον επιβάρυνση πέραν του 3,5%.

Επομένως προκειμένου να μην υπάρξει «καταρράκτης λουκέτων», το όριο το οποίον αντέχουμε να υποστούμε προκειμένου ανταποκριθούμε στην νέα επιβάρυνση (που αντιστοιχεί σε δαπάνες 6 μηνών), είναι η διανομή της σε τουλάχιστον 120 δόσεις.

Εξ άλλου η τακτική αυτή ακολουθείται κατά κανόνα, (νομικά κατοχυρωμένη) από το Κράτος στις συναλλαγές του με τους πολίτες στις πλείστες των περιπτώσεων διακανονισμού οφειλών.

Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Σπ. Κραμποβίτης

9 σχόλια:

  1. Να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω λάδι. Μην ξεχάσετε να τους πείτε και ευχαριστώ. Σας φτύνουν ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε δεν βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξ άλλου η τακτική αυτή ακολουθείται κατά κανόνα, (νομικά κατοχυρωμένη) από το Κράτος στις συναλλαγές του με τους πολίτες στις πλείστες των περιπτώσεων διακανονισμού οφειλών.
    Εχετε μεγάλη πλάκα εκεί στην ΠΟΣΙΠΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοι καθε λιγο βγαζουν ανουσιες ανακοινωσεις που λενε τα ιδια και τα ιδια.Για την ταμπακιερα φυσικα τιποτα.Επισης 120 δοσεις δεν εχει κανενας ΘΑ γινουν και θα υπαρχουν αυστηρα κριτηρια. 18 δοσεις ατοκες μεσω εοπυυ λοιπον ή το χρεος στην εφορια και ρυθμιση σε 12 δοσεις εντοκες.Διαλεγετε.Τι να κανουμε πλεον ειναι αργα τωρα μο ο το φερετρο μας διαλεγουμε οχι αν θα πεθανουμε ή οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mην ξεχασετε να τους πατε και λουλουδια για ευχαριστω.Ουτε λεξη για τα παλια ληξιπροθεσμα των ταμειων,ουτε λεξη για τοκους υπερημεριας των οφειλομενων απο τον Εοπυυ ,ουτε λεξη για τον αγνωστο και αδικο τροπο υπολογισμου του c.b,rebate.Το μονο αιτημα οι δοσεις.Ομως δεν χρωστουν οι ιατροι στον εοπυυ αλλα ο εοπυυ στους ιατρους.ΕΥΓΕ,ΑΞΙΟΙ.Με τετοια εκπροσωπηση και λιγα μας κανουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε ΠΟΣΙΠΥ το ζητημα δεν ειναι οι δοσεις.Με αυτες τις αθλιες τιμες να βρεθει αμεσα ο τροπος με κοφτες,πρωτοκολλα εξετασεων να μην ξαναυπαρξει cb/rb.Κι αν δεν μπορειτε να το κανετε παραιτηθειτε.Τι αφησατε το υπουργειο να βαλει νεες εξετασεις χωρις να εχει ουτε ενα ευρω προυπολογισμο?ημαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΧΟ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ(ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)..οδηγιεσ αναλυτικες για το πωσ προεκυψαν τα ποσα των συμψηφισμών.(πολλες υποθέσεις ακούγονται και αν ισχυουν τα ποσα θα ειναι μεγαλύτερα.....).ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΛΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ???????????ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥΣ.ΥΠΝΟΣ .....ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.....ΟΥΣΤ ΜΗ ΓΡΑΨΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΒΡΑΔΥΑΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 120 δόσεις?Μπραβο καλή λύση-10 χρόνια θα πληρώνουμε και με δόσεις,αλλα με ταμείο ανεργείας η θα μας παρει η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ(δεν ιδρωσε το αυτάκι των μεγάλων- τα έχουν πάρει με capitation?).Θα πούμε και ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εχω απόθεμα μερικές κουτες καλσόν να σας στείλω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή