Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Φαρμακευτικές: Κόβουν budget, αλλάζουν στρατηγική για την Ελλάδα



Καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, τόσο για τις επενδύσεις που θα εγκρίνουν σε έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, όσο και αναφορικά με τα σκευάσματα που διακινούν και εισάγουν.

Το κλίμα για τη δραστηριοποίηση των ξένων επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά φαρμάκου κάθε άλλο παρά ευνοϊκό χαρακτηρίζεται από τα στελέχη των πολυεθνικών, ειδικά μετά την επιβολή από το υπουργείο Υγείας του τέλους εισόδου ύψους 25%- και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του 2017- στα νέα και καινοτόμα φάρμακα που έρχονται στη χώρα μας και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία… μια απόφαση που όπως εξηγούν στελέχη του χώρου συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα budget των εταιρειών και πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Οι ζυμώσεις στο περιβάλλον των φαρμακευτικών είναι έντονες τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που φαρμακευτικοί όμιλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην απόσυρση σκευασμάτων από την ελληνική αγορά, αλλά και να μην συμπεριλάβουν την Ελλάδα στις χώρες που θα κυκλοφορήσουν τα νέα τους φάρμακα. Ήδη σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκπρόσωποι των φαρμακευτικών έχουν έρθει σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να την ενημερώσουν για την πρόθεσή τους να μειώσουν την παρουσία τους στην αγορά, με το υπουργείο εντούτοις να μην φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένο να πάρει πίσω την απόφαση για την επιβολή τέλους εισόδου στα νέα φάρμακα. 

Πρόκειται για νέες θεραπείες που στοχεύουν σε χρόνιες, σοβαρές και σπάνιες νόσους, κατά βάση ακριβότερες για τα ταμεία λόγω της καινοτομίας τους, κάτι όμως που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση στον ούτως ή άλλως περιορισμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα. Με το επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα, όπως τονίζουν οι φαρμακευτικές, η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας θα είναι οικονομικά ασύμφορη.

Στελέχη της αγοράς είχαν προειδοποιήσει εξαρχής για τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων και μη κυκλοφορίας νέων στην αγορά, χαρακτηρίζοντας το τέλος εισόδου ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον και με μια συνεχώς μειωμένη δαπάνη, όπου το σύστημα τιμολόγησης δεν ευνοεί την καινοτομία, ούτε την εξοικονόμηση πόρων. Όπως συμπληρώνουν, με τα συνεχή μέτρα του υπουργείου Υγείας στο χώρο του φαρμάκου δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχέδια ανάπτυξης, ενώ οι μητρικές εταιρείες μειώνουν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια τις επενδύσεις τους στην αγορά, περικόπτοντας εκτός από τις επενδύσεις για έρευνα, λειτουργικά κόστη, έξοδα προώθησης σκευασμάτων και θέσεις εργασίας. 

Και όλα αυτή την ώρα που οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με claw back, καλύπτοντας την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. Λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, οι φαρμακευτικές υπολογίζουν πως μόνο φέτος το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν για claw back και rebate θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Βέλη κατά του υπουργείου Υγείας εκτοξεύουν και οι ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκου, οι οποίες πλήττονται από τις αναγκαστικές επιστροφές. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο φαρμακευτικός κλάδος στραγγαλίζεται από τη μονομερή εστίαση σε μέτρα λογιστικού χαρακτήρα, η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων και το ύψος των rebate και clawback "τιμωρεί" την υγιή επιχειρηματικότητα και διαλύει κάθε έννοια επενδύσεων.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου