Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

“Ξεμένουν” από ρευστό τα Νοσοκομεία


Αποτέλεσμα εικόνας για ρευστό στα νοσοκομεία


Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί από τους υγειονομικούς περί εξάντλησης των κονδυλίων που διαθέτουν τα νοσοκομεία για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Εξάλλου, το ίδιο είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2016, αφού πέρυσι οι αρχικοί ετήσιοι προϋπολογισμοί ήταν ίσοι ή και υψηλότεροι από τους φετινούς.

Σύμφωνα με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, μεγάλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν ήδη ξεμείνει από ρευστό, ενώ σε άλλα τα χρήματα εξαντλούνται από μέρα σε μέρα. Ενδεικτικά, στο ΓΝΑ «Γεννηματάς» το κονδύλι εξαντλήθηκε στις 15/9, στο ΓΝ Νίκαιας-Πειραιά φτάνει με το ζόρι για 15 μέρες ακόμα (ως το τέλος Οκτωβρίου), στον Ευαγγελισμό επίσης φτάνει μόνο για 15 μέρες ακόμα και, τέλος, στο Αττικό πρακτικά έχει ήδη μηδενιστεί (απομένουν μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ).

“Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια σπασμωδική τακτική που είχε ακολουθήσει και πέρσι : αποσιώπηση του θέματος, παρασκηνιακές πιέσεις από τους διοικητές στους γιατρούς να… αναβληθούν για 3 μήνες (!) χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε τα αναγκαία αναλώσιμα να βαρύνουν τον νέο προϋπολογισμό του 2018 και διάφορες διαδικαστικές αλχημείες – ακροβασίες. Φυσικά ούτε σκέψη σε αυτό το περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού για προμήθεια ή ανανέωση κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή για αναγκαίες κτιριακές συντηρήσεις, αφού δεν υπάρχει σάλιο ούτε καν για αναλώσιμα”σχολιάζουν οι συνδικαλιστές.

Χαρακτηρίζουν, ταυτόχρονα, «άνθρακα το θησαυρό» της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι οι “τρύπες” στους προϋπολογισμούς των λειτουργικών δαπανών θα καλύπτονταν από τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Εκτιμούν, μάλιστα, πως τα κονδύλια του χρόνου θα εξαντληθούν ακόμη νωρίτερα (από τέλος Ιουνίου), αν ισχύει η διαρροή πως ο συνολικός προϋπολογισμός των λειτουργικών δαπανών για το 2018 θα είναι μειωμένος κατά 200-300 εκ. ευρώ επιπλέον (δηλαδή πως θα είναι μόλις λίγο πάνω από 1 δις).

“Πρακτικά η κανονική τακτική πλήρης λειτουργία των νοσοκομείων κάθε χρονιά θα υφίσταται μόνο το πρώτο 6μηνο άντε 8μηνο κάθε ημερολογιακού έτους, ενώ τους τελευταίους μήνες θα πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες επεμβάσεις και γενικά ιατρικές πράξεις” εξηγεί το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. “Οι διοικήσεις μόνο αν ζητιανεύουν δωρεές ιδιωτών θα μπορούν να ανανεώνουν και να προμηθεύονται ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως ήδη γίνεται κατά κόρον” προσθέτει.

Για τους συνδικαλιστές, είναι σαφές ότι όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική (ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων) θα διαλύεται χρόνο με το χρόνο ό,τι έχει απομείνει από δημόσια περίθαλψη, αν ληφθούν υπόψη και οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

“Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αφήσει την γελοία τακτική του κουκουλώματος, των παρασκηνιακών εκβιασμών και των διαδικαστικών αλχημειών. Μόνη λύση είναι η γενναία συμπληρωματική οικονομική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2017 με τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού. Και φυσικά η γενναία αύξηση του αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2018” επισημαίνουν, ζητώντας το πλεόνασμα της οικονομίας να επιστραφεί στο λαό όπου και ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου