Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

«Ακτινογραφία» των συνταγών: Πόσο κοστίζουν σε ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένους


Συμπίεση της αξίας των συνταγών που εκτελούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία δείχνουν πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που παρουσιάστηκαν σε φαρμακευτικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα ο αριθμός των συνταγών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς έχει αυξηθεί.

Στην εικόνα αυτή αποδίδεται ως επί το πλείστον και ο περιορισμούς του τζίρου που καταγράφεται σε αρκετά φαρμακεία. Αυτή ήταν και η ερμηνεία του πρώην προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρώην διοικητή του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος και παρουσίασε τα εν λόγω στοιχεία στο 17ο Pharma Point.


Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία των τελευταίων μηνών, μηνιαίως εκδίδονται γύρω στα 5,7 εκατομμύρια συνταγές, κατά μέσο όρο. Να θυμίσουμε ότι παράγοντες της αγοράς υπολόγιζαν τον αντίστοιχο αριθμό το 2011 κοντά στα 5 εκατομμύρια. Από την άλλη, η μέση αξία συνταγής εκτιμάται στα 31,5 ευρώ, όταν το ποσό αυτό το 2012 άγγιζε τα 44 ευρώ.

Ανά ασφαλισμένο αντιστοιχούν σχεδόν 2 συνταγές (1,92), με κάθε συνταγή να εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 2,77 τεμάχια (εμβαλάγια), συνεπώς κάθε ασφαλισμένος λαμβάνει 5,36 συσκευασίες φαρμάκων ανά συνταγή. Κατ΄ επέκταση, η μέση συμμετοχή ασφαλισμένου ανά συνταγή υπολογίζεται στα 8 ευρώ, όταν η μέση δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή φτάνει τα 23,5 ευρώ.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Αμπατζόγλου, μέση αξία ανά τεμάχιο είναι στα 11,6 ευρώ και η μέση δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανά σκεύασμα στα 8,8 ευρώ. Η μέση συμμετοχή του ασφαλισμένου ανά φάρμακο εκτιμάται στα 2,8 ευρώ.

Η συνολική αξία των 5,7 εκατομμυρίων συνταγών ανέρχεται σε περίπου 183 εκατ. ευρώ, όταν η αντίστοιχη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 138 εκατ. ευρώ.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν βέβαια και οι ασφαλισμένοι, αφού η μηνιαία συμμετοχή τους ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, σχεδόν το ¼ της συνολικής αξίας (24,6%). Εν τω μεταξύ, ο μέσος τζίρος του ΕΟΠΥΥ ανά φαρμακείο διαμορφώνεται στα 13.800 ευρώ.

Τι περιλαμβάνουν οι συνταγές;

Σύμφωνα, πάντα, με όσα παρουσίασε ο κ. Αμπατζόγλου, το «μίγμα» των σκευασμάτων που συνταγογραφούνται δείχνει πως τα πρωτότυπα φάρμακα διατηρούν τον πρώτο λόγο.

Τα οn patent κατέχουν το 22% του όγκου αλλά το 48% της αξίας και τα off patent το 48% των τεμαχίων και το 27% της αξίας. Την ίδια ώρα, τα γενόσημα είναι στο 27% του όγκου και μόλις στο 21% της αξίας. Υπάρχει και μια ιδιαιτέρως μικρή κατηγορία, μη καταχωρηθέντων σκευασμάτων, στα οποία αντιστοιχεί το 4% της αξίας και το 3% σε συσκευασίες.

Ο περιορισμός της αξίας των συνταγών και η σταδιακή μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων οδήγησε και σε μεγάλη περιστολή του τζίρου τους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι ένα φαρμακείο για να καταφέρει να μείνει στην επιφάνεια θα πρέπει να έχει τζίρο πάνω από 317.797 ευρώ. Λύση στο αδιέξοδο αποτελεί, κατά τον πρώην πρόεδρο του ΠΦΣ, η συνεργασία φαρμακοποιών, όπως οι πολυσυνεργατικές συστεγάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου