Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Μπλόκο ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις ασθενών! Πως «κλείδωσε» το σύστημα συνταγογράφησης

Τετάρτη 11 Οκτώβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Σε αγωνία βρίσκονται χιλιάδες γιατροί και ασθενείς σε όλη τη χώρα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αιφνιδιαστικά κλείδωσε το σύστημα συνταγογράφησης e-DAPY σε όσους γιατρούς δεν είχαν εγγραφεί.

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν χιλιάδες γιατροί και ασθενείς από τη Δευτέρα, όταν διαπίστωσαν πως όσοι γιατροί δεν είχαν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούσαν να εκδώσουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις και αυτές να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πιθανότατα το Σάββατο αλλά έγινε αντιληπτό τη Δευτέρα και την Τρίτη από τους γιατρούς, όταν ο ΕΟΠΥΥ «κλείδωσε» το σύστημα του.

Έτσι προκλήθηκε αναστάτωση στα εργαστήρια και τα δημόσια πολυιατρεία από τη μη αποδοχή στο e-dapy παραπεμπτικών που είχαν εκδοθεί από τους γιατρούς που δεν είχαν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι συγκεκριμένες εξετάσεις.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ ναι μεν είχε ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό της χώρας από τον Μάιο του 2016 πως πρέπει να εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-ΔΑΠΥ, αλλά δεν είχε προβεί για 1,5 χρόνο σε κλείδωμα του συστήματος. Άλλωστε πολλοί γιατροί είχαν αποφύγει να εγγραφούν καθώς ήδη λειτουργεί η αντίστοιχη επίσημη πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ το e-συνταγογράφηση.

Ο ΕΟΠΥΥ ωστόσο- όταν δημιούργησε για άγνωστους λόγους τη δική του πλατφόρμα- υποχρέωσε τον ιατρικό κόσμο στη χρήση της, υποβάλλοντας όμως τους γιατρούς σε μια απίστευτη γραφειοκρατία αφού πρέπει καθημερινά να συμπληρώνουν στοιχεία σε δύο ηλεκτρονικά συστήματα.

Πηγές του HealthReport.gr πάντως αποδίδουν τη δημιουργία της δεύτερης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις κακές σχέσεις που διατηρεί ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥμε τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ.

Μία κόντρα που φυσικά είναι σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά την οποία φαίνεται πως πληρώνουν τελικά οι ασθενείς-ασφαλισμένοι. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ για την κόντρα μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ που κραταέι καιρό: “Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο”


Αξιοσημείωτο είναι πως ειδικά χθες Τρίτη χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα δεν μπορούσαν να κάνουν τις εξετάσεις τους τόσο σε ιδιωτικά εργαστήρια όσο και σε δημόσιες δομές (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας κλπ).

Πάντως μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε ασθενείς και γιατρούς η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου μιλά στο HealthReport.gr για αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ αφού δεν είχε δοθεί προηγουμένως κανένα οριστικό χρονικό περιθώριο στους γιατρούς πριν «κλειδωθεί» το σύστημα.

Από την άλλη τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) υποχρεώθηκαν να καλέσουν άρον άρον τα μέλη τους να εγγραφούν στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ.

2 σχόλια:

  1. ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. e re me tetia philipineza prothipourgara mi fovaste tipota

    ΑπάντησηΔιαγραφή