Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Κατάσχεσε ο ΕΦΚΑ λογαριασμούς κλινικής. Απαραίτητη η εξαίρεση από τις κατασχέσεις του χώρου της υγείας, λόγω ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr / iatrikanea

Την περασμένη Παρασκευή το ΚΕΑΟ με εντολή του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) κατάσχεσαν λογαριασμούς κλινικής καθώς και τους λογαριασμούς των ιδιοκτητών της. 

Ο λόγος; 

Η κλινική άφησε απλήρωτη μία από τις 12 δόσεις ρύθμισης ποσού 800 Ευρώ τον περασμένο Αύγουστο. Από την άλλη όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης της κλινικής παρόλο που δεν είχαν πληρωθεί για μήνες από τον ΕΟΠΥΥ η κλινική έπρεπε να πληρώσει το περασμένο καλοκαίρι, τους μισθούς του προσωπικού με τα δώρα τους, να πληρώσει τα τρέχοντα των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΦΚΑ), δόσεις από διάφορες άλλες ρυθμίσεις εφορίας καθώς και τους υπέρογκους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ, εισοδήματος και φυσικά λοιπά έξοδα όπως προμηθευτών κλπ. 

Ομως ο ιδιοκτήτης μας εξηγεί ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο αφού ακόμα και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στην κλινική νοσήλια των ετών 2009-2010 που προέρχονται από τον πρώην ΟΠΑΔ καθώς και του ΙΚΑ. Επίσης τους χρωστά υπόλοιπα των ετών 2012 με 2015 και φυσικά τρεχόντων μηνών.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο ΕΟΠΥΥ μέσω των μνημονιακών υποχρεώσεων προχώρησε σε περικοπές των οφειλόμενων ποσών της τάξεως του 40 % καθώς και στην επιβολή των απαράδεκτων clawback και rebate με περικοπή δηλαδή των πραγματικών οφειλών, λόγω κλειστού προϋπολογισμού, της τάξεως των 30 με 40%. 

Ολα αυτά τα χρέη που όπως είπαμε ανήκουν στα ληξιπρόθεσμα από τον ΕΟΠΥΥ είναι εντελώς άτοκα!!! ενώ από την άλλη ό,τι οφείλονται από την κλινική προς το ΙΚΑ και ΤΣΑΥ είναι έντοκα και μάλιστα με υψηλούς τόκους και πρόστιμα.

Τις τελευταίες μέρες δε υπάρχει μεγάλη αναταραχή με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ότι θα επιβάλει το clawback και rebate των ετών 2014 - 15 και θα το συμψηφίσει σε 18 δόσεις από τις τρέχουσες πληρωμές. 

Σε έκθεση της ICAP φαίνεται ότι τα τελευταία έτη, τα έσοδα των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας επηρεάστηκαν αρνητικά από την επιβολή του Νόμου 4172/2013 (μηχανισμός clawback / rebate), βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις του κλάδου υποχρεώθηκαν σε «απομείωση» των απαιτήσεών τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Παρόλο λοιπόν την ασφυξία που έχει προκαλέσει το κράτος με την αφερεγγυότητά του στον τομέα της υγείας και κυρίως στις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα, ιατρικά εργαστήρια επιβάλει την αναγκαστική κατάσχεση λογαριασμών για ποσά που μάλιστα είναι εξαιρετικά μικρά σε σχέση με αυτά που χρωστά. 

Με τον εκβιαστικό αυτό τρόπο προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία ενός χώρου υγείας (είναι χειρότερο και από λουκέτο) αφού υποχρεώνει την κλινική αλλά και όποιον άλλο χώρο υγείας να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη διαχείριση των διαθεσίμων του προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και φυσικά κινδυνεύοντας να χάσει τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και να αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις όπως προσωπικό και άλλα. 

Είναι λοιπόν απαραίτητο το Υπουργείο να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το οποίο τους τελευταίους μήνες παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις (τον περασμένο Ιούνιο γράφαμε κάτι ανάλογο για Διαγνωστικό κέντρο) να πάρει θέση και να εξαιρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τις επιβολή κατάσχεσης για οφειλές μάλιστα που είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με αυτές που τους χρωστά το κράτος. Επίσης θα πρέπει να είχε προβλεφθεί να γίνεται μείωση υποχρεώσεων και μάλιστα τόκων σε οφειλές των νομικών προσώπων προς το κράτος την στιγμή που το κράτος τους χρωστά και μάλιστα άτοκα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου