Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Στάση εργασίας ΟΕΝΓΕ: Μισθολογικά, αξιολογήσεις, εκπαίδευση τα ανοιχτά «μέτωπα»



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, το διεκδικητικό της πλαίσιο για την αυριανή στάση εργασίας και την συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Εκτός των μισθολογικών θεμάτων, σημαντικό ζήτημα εδώ και καιρό είναι ο χρόνος εργασίας. Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο που διευθετεί το χρόνο εργασίας και απορρυθμίζει τις ζωές μας".

Και συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ:

"Γνωρίζει ότι τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και οι 4 μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας απορρίπτουν το νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών ευρωπαϊκών οδηγιών".

Διαβάστε την ανακοίνωση από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή:

1. Με αναδρομική ισχύ από 1/1/17 εφαρμόζονται-ήδη σε κάποια νοσοκομεία ανάλογα το σύστημα μισθοδοσίας- οι μειώσεις ανάλογα τη βαθμίδα στο ιατρικό μισθολόγιο (30-40 ευρώ/μήνα για Επιμελητές Β, 50-60 για Επ. Α και 80-90 για Διευθυντές) και θα είναι μεγαλύτερες με τη μείωση του αφορολόγητου. Οι μειώσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο τρέχον έτος, το οποίο τελειώνει κι άρα δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν σε δόσεις, όποτε θα βρεθούν χιλιάδες συνάδελφοι χωρίς μισθό το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη.

2. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ετοιμάζεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του χρόνου εργασίας με βάση αντιδραστικές ευρωπαϊκές οδηγίες, με στόχο περισσότερη εργασία, ακόμα λιγότερη ανάπαυση και χαμηλότερες απολαβές.
Χωρίς να έχουν ψηφιστεί τα σχετικά νομοσχέδια η κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας:

3. Αξιολογούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας σαν εκπαιδευτικά κέντρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΣΥ που το Υπουργείο είχε πει πως έχει συμβουλευτικό ρόλο και δεν νομοθετεί. Προχωρούν, παρολαυτά, με σκοπό τα υποστελεχωμένα (από τις μη προσλήψεις και συνταξιοδοτήσεις) νοσοκομεία να σταματήσουν να δίνουν ειδικότητα κι άρα να κλείσουν.

4. Με πρόταση νόμου του ΚΕΣΥΠΕ προχωράει η αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της Γεροβασίλη- που ευτυχώς καταρρέει με την απεργία- αποχή των εργαζομένων- στοχεύει σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, προϊσταμένων (όπως έγινε με ΦΕΚ στο νοσοκομείο της Τρίπολης), ειδικοτήτων, νοσοκομείων. Η Γεροβασίλη έχει ήδη ανακοινώσει τη μείωση των κλινών στις 37.000, το οποίο παρουσιάζει σαν αύξηση σε σχέση με τo στόχο του Λοβέρδου και του Άδωνη να μειωθούν στις 36.000.

Η κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας συνεχίζουν τη μνημονιακή κατρακύλα και στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, μειώνουν περεταίρω (-200 εκατ.) το κονδύλι για την υγεία, το οποίο περιμένουν να ισοφαρίσει ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ. Ο προϋπολογισμός του 2017 στα περισσότερα και μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη εξαντληθεί. Πως περιμένουν να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στις αυξημένες ανάγκες ενός φτωχού πληθυσμού μετά 8 χρόνια κρίση; Η πολιτική τους γνωστή.
Είναι αυτή της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και της εκπαίδευσης:

Συρρικνώνοντας τις παροχές σε υλικά και προσωπικό υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία ενώ ανοίγουν το δρόμο σε ιδιωτικά κέντρα και ταυτόχρονα η βιομηχανία των μεταπτυχιακών, διδακτορικών και των συνεδρίων να θεωρείται μονόδρομος για μία ανακυκλώσιμη θέση συμβασιούχου ιατρού, η για μία από τις απειροελάχιστες προσλήψεις που γίνονται σε σχέση με τις ανάγκες.

Μονόδρομος για μας είναι η απεργιακή σύγκρουση και ο συλλογικός αγώνας για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ για την υγεία, διαγραφή του χρέους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμιση των δομών μας, κατάργηση των απογευματινών ιατρείων επί πληρωμή και εξάλειψη του χρηματισμού των ιατρών.

Μετά την τελευταία απεργία στις 11/10 του υπόλοιπου προσωπικού στα νοσοκομεία που διεκδικούσε προσλήψεις κι όχι αξιολόγηση, θα είμαστε όλοι και όλες απεργοί την Τετάρτη 1/11 για να είναι η αρχή ενός αγώνα που θα κλιμακώσει ενάντια στα μνημόνια- επιταγές του κεφαλαίου- ΕΕ- ΔΝΤ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν υγεία, για να πάρουμε όλα όσα μας έκλεψαν πίσω.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου