Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από φαρμακοποιούς

Υποδέχονται καθημερινά πάνω από 500.000 επισκέπτες, σημαντικό μέρος των οποίων (16%) δεν ανήκει σε καμία ομάδα ασθενών.


Πλώρη για σύσταση εταιρειών που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σκοπεύουν να βάλουν συνεταιρισμοί φαρμακοποιών σε συνέχεια του Ν.4486/2017 άρθρο 4 «…τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία, καθώς και τα τοπικά ιατρεία συνιστούν το τοπικό δίκτυο Π. Φ.Υ. τα οποία μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης».

Μολονότι σήμερα, κάποιοι Σύλλογοι διατηρούν τέτοια παρακλάδια παροχής υπηρεσιών -κατά βάση για τη διανομή φαρμάκων σε ασθενείς- όπως στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα υπολειτουργούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του προσεχούς διαστήματος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σκοπεύει να ζητήσει συνάντηση με τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταθέσει πρόταση δημιουργίας ενός Νομικού Πλαισίου, που θα επιτρέπει και με την «βούλα» πια, την σύσταση εταιρειών παροχής πολλαπλών υπηρεσιών που άπτονται της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υπηρεσίες που μπορεί να περιλαμβάνουν μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο και επιστροφή στην οικία τους, περιποίηση ασθενών στο σπίτι, διαχείριση φαρμακοθεραπείας, μέτρηση πίεσης, σακχάρου κ.λπ. 

Κάποιες από αυτές ήδη προσφέρονται μέσα στα φαρμακεία και μάλιστα ανέξοδα για τον ασθενή σε αντίθεση με ότι ισχύει στο εξωτερικό, όπου υπάρχει κάποιο αντίτιμο.

Υπογραμμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα υποδέχονται καθημερινά πάνω από 500.000 επισκέπτες, σημαντικό μέρος των οποίων (16%), όπως έχει παρουσιαστεί και από επιστημονική έρευνα της ΕΣΔΥ, δεν ανήκει σε καμία ομάδα ασθενών. Ο ρόλος του φαρμακοποιού, όπως επιβεβαιώνουν και τα προαναφερθέντα στοιχεία, είναι καθοριστικός στην πρόληψη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ συμβάλλει στη μείωση των συνολικών πόρων από πλευράς του συστήματος υγείας, καθώς και στη διανομή της φαρμακευτικής φροντίδας μέσα από το πανευρωπαϊκά πληρέστερο δίκτυο κάλυψης φαρμακείων στη Χώρα. 

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από τον ΠΦΣ, αυτός μας τόνισε ότι μέσω των εταιρειών αυτών και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν, θα μπορούσαν οι Σύλλογοι να έχουν ένα έσοδο. Βεβαίως, αναφέρει η πηγή μας, το αντίτιμο αυτών των υπηρεσιών θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που καταβάλλουν οι ασθενείς σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά, αλλά και από τις τιμές που ισχύουν στο εξωτερικό.

3 σχόλια:

  1. Πρώτα να κοπεί η χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή και μετά να συζητήσουν για τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ (ΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ), ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΑΤΙΝΗ (ΑΦΟΥ ΠΑΛΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ). ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ (ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ). ΜΕΤΑ Ο ΚΑΥΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ, ΕΔΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα υπάρχουν ιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας σε αυτήν την επαγγελματική ομάδα των φαρμακοποιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή