Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ρεκόρ γρίπης την τελευταία πενταετία



Οι μήνες στους οποίους καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Καμπανάκι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού χτυπούν τα στοιχεία όλων των επίσημων φορέων.

Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα γρίπης, με αύξηση του αριθμού των θετικών δειγμάτων που αναλύονται στα εργαστήρια.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία πενταετία, αποτυπώνεται στο δελτίο καταγραφής λοιμωδών νοσημάτων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ενδεικτικό της τάσης είναι πως τα κρούσματα γρίπης το 2016 ήταν κατά 64,1% περισσότερα σε σχέση με το 2015. Τεράστια είναι η αύξηση από το 2013, όταν στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί μόλις 518 κρούσματα έναντι 2.454 το 2016!

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα 16 έως 22 Οκτωβρίου ελέγχθηκαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αθήνας συνολικά 56 κλινικά δείγματα (43 από νοσοκομεία και 13 από τα δίκτυα συνεργαζόμενων γιατρών).

Από αυτά, τα δύο ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Το ένα στέλεχος τύπου Α υποτυποποιήθηκε και ανήκε στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Εντατική

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Κανένας από τους ασθενείς αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην εντατική, οι τέσσερις ήταν άνδρες έως 79 ετών και ένα κοριτσάκι 3 ετών.

Με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα θεωρείται από τους ειδικούς ότι βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται, ωστόσο, η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

Κρούσματα

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει πως οι μήνες στους οποίους καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ενώ σποραδικά κρούσματα παρατηρούνται έως και τον Ιούνιο.

Από τα 2.454 κρούσματα που καταγράφηκαν ολόκληρο το 2016, τα 906 αφορούσαν τον Ιανουάριο και τα 1.142 τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τον Δεκέμβριο καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα ιογενούς και βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου