Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ το φέσι του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς



Σε "βαρέλι χωρίς πάτο” έχουν εξελιχθεί τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας. Η τελευταία ενημέρωση για τις συσσωρευμένες οφειλές του Οργανισμού έρχεται από τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.

Το συνολικό "φέσι” αγγίζει τα 614 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα 144 εκατ. αφορούν σε ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη χρονιά.

Ειδικότερα, τα παλιά- προ του 2012- χρέη ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν αυτά ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Από τον Απρίλιο φέτος μέχρι και τον Ιούνιο, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη 28 εκατ. που αφορούν σε επισκέψεις, 6 εκατ. για ιατρικές πράξεις και 80 εκατ. ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις. 

Το κλίμα είναι εκρηκτικό στους κόλπους των ιδιωτικών ιατρείων. Ήδη η ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ (Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, οπότε οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα ραντεβού (ή διαφορετικά να τα μεταθέσουν). Την ημέρα αυτή οι ιατροί/μέλη της Ένωσης θα απέχουν από την διενέργεια ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στους ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαιτώντας την ανταπόκριση του Οργανισμού. 


Οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια, ενώ οι πρόσφατες αλλαγές στα ραντεβού αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όπως ενημερώνει η Ένωση, δεν έχουν πληρωθεί αμοιβές ιατρών των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2017, οι οποίες έχουν προ πολλού καταστεί ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τη σύμβαση. Επίσης, ενώ παρατάθηκε η εξόφληση των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από το 2010) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, η διαδικασία εκκαθάρισης τους ακόμη παραμένει στα αζήτητα.

"Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις σχετικές κινητοποιήσεις μας για το ακανθώδες ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός διαμέσου του Προέδρου του παρέχει συνεχείς υποσχέσεις για την εξάλειψη του νοσηρού αυτού φαινομένου, οι οποίες όμως ουδέποτε τηρούνται” αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση με αφορμή την ανακοίνωση της επίσχεσης εργασίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των ιδιωτών γιατρών και του προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη βρίσκονται εδώ και καιρό σε "τεντωμένο σχοινί, ειδικά μετά την απόφαση για αλλαγή των όρων στα ραντεβού. Από τις αρχές του μήνα έχουν μπει σε εφαρμογή νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες καθιερώνεται πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης 15 περίπου λεπτά για κάθε ασθενή. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

2 σχόλια:

  1. Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΕΗ ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ.600 ΧΡΩΣΤΑΕΙ 800 ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΚΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΟΠΙΝ 1ΔΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΛΛΟΝΩΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ.ΡΕ ΟΥΣΤ ΦΡΟΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρωγοι οι καλυτεροι συμμαχοι του ΕΟΠΥΥ ,οι δηθεν ιατρικοι συλλογοι που αδιαφορουν πληρως για τα μελη τους .Ν Αγγελοπουλος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή