Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Τελεσίγραφο 3 ημερών από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Με τελεσίγραφο ο ΕΟΠΥΥ στέλνει το λογαριασμό στους ιατρούς για την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Όπως σχολιάζουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών "με ένα αιφνιδιαστικό τελεσίγραφο 3 ημερών, η διοίκηση του Οργανισμού επιλέγει να ασκήσει καταχρηστικά και καταναγκαστικά μέτρα που καταπατούν τους κανόνες δικαίου και τα αυτονόητα δικαιώματα των ιατρών. Οι τελευταίοι καλούνται εκβιαστικά να πληρώσουν από την τσέπη τους (clawback) τις δαπάνες διάγνωσης και πρόληψης των ασφαλισμένων, που δεν μπόρεσε να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ μέσα από τον πενιχρό του προϋπολογισμό".

Πέραν αυτού, η διοίκησή του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον ΙΣΠ:

-Προσπαθεί να παραπλανήσει τους ιατρούς, αναρτώντας αποσπασματικά αρχεία όπου δεν φαίνεται με σαφήνεια το τελικό ποσό συμψηφισμού της οφειλής.
-Απαιτεί σε ένα στενό χρονικό περιθώριο την αποδοχή του συμψηφισμού, χωρίς την εύλογη δυνατότητα ενδελεχούς ελέγχου των οικονομικών αρχείων από τον ιατρό.
Προτίθεται να προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία ακόμη και σε περίπτωση που κάποιος δεν αντιληφθεί τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Επειδή:

"Οι ιατροί έχουν προβεί σε επανειλημμένες προσφυγές στο διοικητικά δικαστήρια και στο ΣτΕ, δικαίωμα που δεν πρόκειται να απεμπολήσουν. Ο Οργανισμός επιβαρύνεται με νόμιμους τόκους υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Εξάλλου, είναι ανύπαρκτη η διαφάνεια εκ μέρους του Οργανισμού όσον αφορά το σύνολο των υποβληθεισών δαπανών, την πλήρη εκκαθάριση των οφειλών, την εμπλοκή με το πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών και τον τρόπο υπολογισμού του clawback.

Το σκάνδαλο των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών βαραίνει τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για εκβιαστικό καταναγκασμό πληρωμής ιδιωτικού ελεγκτικού έργου από τους ιατρούς, που τελικά δεν αναγνωρίζεται από την ίδια την πολιτεία.

Οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback του 2013-2015 με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 50% που εφαρμόζεται από το 2016.
Οι 86 εξετάσεις (πχ μαστογραφία) που προστέθηκαν στην κάλυψη του ΕΟΠΥΥ δε συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού και θα πληρωθούν από τους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω clawback.

Μέρος του clawback του 2015 έχει ήδη συμψηφιστεί με παρακρατηθέντα ποσά του 2016.
Οι χρεώσεις σε μερικές περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτες και μη διαχειρίσιμες.

Συνιστούμε στα μέλη μας που θίγονται με δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση να απορρίψουν τον εκβιασμό, να καταθέσουν δήλωση εναντίωσης και να προβούν στη συνέχιση των νόμιμων προσφυγών και αγωγών κατά του Οργανισμού.

Για άλλη μία φορά είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την απαράδεκτη εις βάρος των ιατρών καταχρηστικότητα και λεόντεια συμπεριφορά".

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας
Διαβάστε παρακάτω και την επιστολή που απέστειλε στον κ. Μπερσίμη ο ΠΙΣ:

Προς τον ΑΠ: 2362

Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
κ. Σωτήριο Μπερσίμη
Απ.Παύλου 12

Μαρούσι

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωσή σας για συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών 2012-2015 αποτελεί τελεσίγραφο ουσιαστικά σε κάθε πάροχο να αποδεχθεί τον συμψηφισμό αυτό, δεδομένου ότι η προθεσμία των τριών ημερών είναι ασφυκτική για όλους τους παρόχους, ιδιαίτερα τους πλέον μικρούς.

Στην προθεσμία που τίθεται των τριών ημερών είναι δύσκολος, αν όχι πολλές φορές ακατόρθωτος, ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν.

Παράλληλα θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%. Οπότε κατανοείται τους βάσιμους λόγους της αδυναμίας πολλών παρόχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται.

Ζητούμε να παρατείνετε την προθεσμία των τριών ημερών, σε λογική διάρκεια και να καθορίσετε τις δόσεις, οι οποίες να είναι εφικτές για την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων, τουλάχιστον τις 120.

Η παράταση της προθεσμίας θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πάροχο να μπορέσει με ψυχραιμία να ελέγξει όλα τα στοιχεία που αφορούν τα ανωτέρω, προκειμένου να αποδεχθεί το συμψηφισμό ή να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, προκειμένου να επισημάνει σφάλματα για υπολογισμό και να εκθέσει τις επιφυλάξεις του.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ., το οποίο θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα αυτό και θα πάρει τις αποφάσεις του.

Για τον Π.Ι.Σ.

1 σχόλιο:

  1. Ποιος δημιουργει δαπανες μεγαλυτερες του προυπολογισμου που διαθετει ο εοπυυ?Ο ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΣ ΙΑΤΡΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Επιχειρημα λοιπον για τους εργαστηριακους νομιμοτατο και λογικοτατο.ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ Κ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ?Εαν συνεχιστει αυτο θα συνταγογραφουν ακομη παρα πανω πιεστε στη ριζα του προβληματος καποτε.Θελω απαντηση απο την κ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ η καποιον υπευθυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή