Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Αποφασισμένες να αποσύρουν καινοτόμα φάρμακα οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων του 25%

Αποφασισμένες να αποσύρουν καινοτόμα φάρμακα από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες – όπως υποστηρίζουν – δεν αντέχουν τη νέα υποχρεωτική έκπτωση ύψους 25% (rebate), που έχει μάλιστα αναδρομική εφαρμογή από 1η. 1ου. 2017 και αφορά τα καινοτόμα φάρμακα.

Health view.gr

Μάλιστα για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα φάρμακα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς – αναφέρουν οι εταιρίες- δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τα κεντρικά τους γραφεία στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το rebate για τα καινοτόμα φάρμακα έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την φαρμακοβιομηχανία στην οποία έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια δύο ακόμη εισπρακτικά μέτρα: το clawback και το rebate για το σύνολο των πωλήσεων τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υγείας διευκρίνιζαν ότι το rebate του 25% αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία είναι φάρμακα υψηλού κόστους, και μόνο τα δύο πρώτα κυκλοφορίας τους στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, τονίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι μονόδρομος για τις εταιρείες, οι οποίες μπορούν μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης να επιτύχουν μια συμφωνία επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου