Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ιωάννης Δατσέρης: Η αλήθεια για τις ελλείψεις PETCT κατά του καρκίνου στα δημόσια νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ αντιπολιτεύτηκε στον λαϊκισμό του υπουργείου με έναν χειρότερο λαϊκισμό, δυσφημώντας τους συναδέλφους της και εμμέσως, πλην σαφώς διαφημίζοντας τους ιδιώτες πάροχους.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET.GR

Ενστάσεις σχετικά με την επάρκεια των διαγνωστικών μηχανημάτων PETCT εκφράζει ο συντονιστής διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής και PETCT του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο Ιωάννης Δατσέρης (φωτό) επισημαίνει στο Iatronet τα παρακάτω σημεία, στα οποία πρέπει να σταθεί κάποιος που αναφέρεται στο θέμα.

Στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν έξι και όχι τέσσερα μηχανήματα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ (“Ευαγγελισμός”, “Μεταξά”, Παίδων”, Ακαδημία Αθηνών, “Παπαγεωργίου”, “Θεαγένειο”). Ένα ακόμη μηχάνημα πρόκειται να εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, ενώ λειτουργούν και έξι ιδιωτικά.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, απαραίτητα για την Ελλάδα είναι 11 μηχανήματα. Με τις οδικές βελτιώσεις, λείπει μόνο ένα, στην Κρήτη. 

Εξετάσεις PETCT χρειάζεται ετησίως το ένα τρίτο των ασθενών με νεοπλασίες. Άρα, χρειαζόμαστε περίπου 25.000 εξετάσεις τον χρόνο και όχι 70.000 όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναμονή για ραντεβού στο Δημόσιο πρακτικά δεν υπάρχει. Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, πραγματοποιούνται τουλάχιστον 15 εξετάσεις την ημέρα και ο χρόνος αναμονής είναι πέντε ημέρες.

Ειδικά στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, υπάρχει άριστη συνεργασία με τις κλινικές του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Οι ασθενείς από τον Έβρο και τη Ροδόπη, όχι μόνον εξετάζονται δωρεάν - όπως όλοι - αλλά παίρνουν αυθημερόν την απάντησή τους για να έχουν τη δυνατότητα αυθημερόν ταξιδιού, χωρίς έξοδα παραμονής.

Το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου είναι πολύ μικρότερο από το κόστος του ταξιδιού και της εξέτασης στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία, όπου η εξέταση κοστίζει 800 έως 1.000 ευρώ.

Ραδιοφάρμακο

Ο κ. Δατσέρης επιβεβαιώνει την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι το ραδιοφάρμακο για την εξέταση PETCT στην Ελλάδα είναι ακριβό.

Χρειαζόμαστε – αναφέρει – και άλλες μονάδες παραγωγής. Εάν προκριθεί η ίδρυση δημόσιας μονάδας, μόνον ο “Δημόκριτος” μπορεί να λειτουργήσει μια τόσο σύνθετη παραγωγή. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τεχνογνωσία, ούτε υποδομές, ενώ δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Για την ουσία των καταγγελιών της Ομοσπονδίας, ο κ. Δατσέρης εκτιμά πως η ΠΟΕΔΗΝ αντιπολιτεύτηκε σε αυτό το θέμα στον λαϊκισμό του υπουργείου με έναν χειρότερο λαϊκισμό, δυσφημώντας τους συναδέλφους της και εμμέσως, πλην σαφώς διαφημίζοντας τους ιδιώτες πάροχους, ειδικά τους πιο επιθετικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου