Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194 
Web: www.ish.gr, e-mail: info@ish.gr


Ηράκλειο, 21/09/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε στις 19/09/2017 με εκπροσώπους του Ι.Σ.Η. όπου και συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν τη συνεργασία των ιατρών με τον ασφαλιστικό οργανισμό. 

O πρόεδρος και τα μέλη του Ι.Σ.Η., εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις εγκυκλίους που αφορούν τον περιορισμό επισκέψεων, χρόνου κλινικής εξέτασης και συνταγογράφησης. Εκφράστηκε επίσης η διαχρονική αντίθεση του ιατρικού κόσμου για τον τρόπο υπολογισμού και καταλογισμού του clawback & rebate, προτείνοντας τον συμψηφισμό του ανά μήνα και τον κατανομή του ανά περιφέρεια. (επισυνάπτεται το κείμενο). Ζήτησαν επίσης η αιμοληψία να μπορεί να χρεώνεται ως ιατρική πράξη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον εκτελούντα την αιμοληψία ιατρό. (δείτε το υπόμνημα εδώ)

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία των συμβάσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς που θα συνάψει ο οργανισμός σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους. 

Εκτός του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη στη συνάντηση παρευρέθησαν οι κ.κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης, Γ. Γραμματέας Ι.Σ.Η., Νικόλαος Λαθουράκης, Συντονιστής Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Δημήτριος Ξυδάκης, Συντονιστής Νοσοκομειακών Ιατρών.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Βαβουρανάκης Γεώργιος Κοχιαδάκης



Επιστολή ΙΣΗ 
Αριθμ. Πρωτ. 1445 

ΠΡΟΣ 
κ.Σωτήρη Μπερσίμη, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ 

ΚΟΙΝ: 
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, 

Με αφορμή την σημερινή μας συνάντηση θα θέλαμε να σας θέσουμε τα κύρια θέματα που απασχολούν τους ιατρούς του Συλλόγου μας και που έχουν άμεση σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. 

1. ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΠΑΔ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 

Οι αποπληρωμές γίνονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και αυθαίρετες περικοπές χωρίς καμιά αιτιολόγηση των λόγων που οδηγούν σε αυτές, και επομένως καμιά δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από τους "πληγέντες" οικονομικά ιατρούς. 

Ζητάμε, την επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης, άμεση και λεπτομερή αιτιολόγηση των περικοπών, δυνατότητα ενστάσεων και φυσικά άμεση διεκπεραίωση των. 

2.ΕΟΠΥΥ-ΤΟΜΥ- Π.Φ.Υ.- ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 

Οι θολές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας οδήγησαν στην πολύ μικρή συμμετοχή ιατρών στην νέα Π.Φ.Υ. που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με δεδομένη την παρουσία των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, και για την άμεση αποτελεσματική και αξιόπιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών είναι απαραίτητα: 

- άμεση απόδοση των εισφορών περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. 

- απόσυρση της εγκυκλίου που αφορά τους αριθμητικούς περιορισμούς σε επισκέψεις και τον χρόνο της επίσκεψης ανά ημέρα. (επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του ΙΣΗ) 

- απόσυρση της εγκυκλίου περι συνταγογράφησης (επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του ΙΣΗ) 

- ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη. 

- Αξιοποίηση όλων των ιατρών με άμεση δυνατότητα εισόδου στο σύστημα όλων των κλινικών ιατρών ως κίνητρο παραμονής 

- Αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση 

- Ηλεκτρονική κάρτα υγείας και ετήσιο πιστωτικό όριο επισκέψεων ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλλο και την νοσηρότητα. 

- Δημιουργία αστικού τύπου κέντρων υγείας 24ωρης εφημερίας (συμβάσεις με ελ. επαγγελματίες ιατρούς τύπου locum). 

(επισυνάπτεται η πρόταση των Συλλόγων της Κρήτης για την Π.Φ.Υ.) 

3. CLAWBACK & REBATE. 

Η ένταξη των νέων εξετάσεων στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ο νέος τρόπος υπολογισμού των clawback – rebate, και ο καταλογισμός του ανα μήνα χωρίς συμψηφισμό είναι δεδομένο με μαθηματική ακρίβεια ότι οδηγεί στο κλείσιμο εργαστηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους ιατρούς. Η πρόταση μας για την Π.Φ.Υ. ειδικότερα η εφαρμογή πιστωτικού ορίου ανά ασθενή ( πλαφον στον ασθενή) με βάση την ηλικία το φύλο και τη νοσηρότητα καθώς και η άμεση εφαρμογή των ιατρικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, για επισκέψεις και εξετάσεις οδηγεί άμεσα στον πλήρη εξορθολογισμό και στην κατάργηση του clawback και του rebate. 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας 

Χάρης Βαβουρανάκης Γεώργιος Κοχιαδάκης 

Ο Συντονιστής Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Νίκος Λαθουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου