Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Εμβόλιο ιλαράς: Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι;

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΜΒΟΛΙΑΌλες οι έρευνες δείχνουν πως πολλοί Έλληνες ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων. Κάποιοι θεωρούν πως πίσω από τους εμβολιασμούς κρύβονται συμφέροντα. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι από το εμβόλιο και ποιοι αν δεν εμβολιαστούμε…

Ναι το εμβόλιο (MMR) έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αξίζει να δούμε ποιες είναι στατιστικά οι αναμενόμενες παρενέργειες για κάθε 1.000.000 παιδιά που θα εμβολιαστούν:

300 θα πάθουν πυρετικούς σπασμούς
4 αναφυλαξία
1 εγκεφαλίτιδα
26 θρομβοπενία

Από την άλλη, για κάθε 1.000.000 παιδιά, που νοσούν από ιλαρά, τότε στατιστικά:

10.000 παιδιά θα πάθουν πυρετικούς σπασμούς
50.000 δευτεροπαθή πνευμονία
2.000 εγκεφαλίτιδα
200 θα πεθάνουν!
90.000 μέση ωτίτιδα
80.000 γαστρεντερίτιδα
300 θρομβοπενία

Τα στοιχεία είναι καθοριστικά. Οι φόβοι για τον εμβολιασμό είναι επιστημονικά αστήρικτοι. Ο εμβολιασμός είναι πρακτικά η μοναδική προστατευτική ασπίδα που έχουμε, έναντι μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως η ιλαρά.

Σοβαρότερη στους ενήλικες

Ναι, αν και παιδική νόσος η ιλαρά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Όχι μόνο για τα παιδιά. Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα (25%).

Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό. Γενικά, στον αναπτυγμένο κόσμο, οι θάνατοι από ιλαρά ανέρχονται σε 1-2 θάνατοι ανά 1.000 κρούσματα.

Θυμίζουμε ότι δυστυχώς ο ιός της ιλαράς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Μεταδίδεται με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσω στενής προσωπικής επαφής ή άμεσης επαφής με εκκρίσεις.

Τι πρέπει να κάνετε

Λόγω της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης ιλαράς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:

Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Παιδιά, έφηβοι και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Το ίδιο ισχύει και για ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970.
Τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν.
Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου