Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι νοσηλευτές στα «κάγκελα» και έτοιμοι να απαντήσουν στην ωμή πρόκληση

Αιφνιδιαστική αναβολή εκλογών δια νόμου

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Για "πραξικοπηματικές τακτικές" έκανε λόγω μιλώντας στο Iatropedia ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος με τους νοσηλευτές να συμπληρώνουν ότι "ευρισκόμεθα ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ". Και δεν έχουν άδικο...

Είχαν μόλις 3 ημέρες προκηρύξει τις εκλογές για την ΕΝΕ και ο υπουργός Υγείας εντελώς αιφνιδιαστικά έδωσε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μελών της αλλά και αναβολή των εκλογών...

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΕΝΕ:

Όπως είναι γνωστό, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, που συστήθηκε με τις διατάξεις του Νόμου 3252/2004, αποτελεί τον επίσημο επαγγελματικό – επιστημονικό σύλλογο όλων των νοσηλευτών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα όργανα διοίκησης της ΕΝΕ είναι αιρετά με τριετή θητεία. Κατά συνέπεια η ΕΝΕ διοικείται από τα πρόσωπα της επιλογής των χιλιάδων ψηφοφόρων – νοσηλευτών, που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, όπως, εξάλλου, συμβαίνει με πλήθος άλλων νπδδ σωματειακής φύσης, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι ιατρικοί κλπ.

Δοθέντος ότι οι τελευταίες αρχαιρεσίες στην ΕΝΕ έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο του έτους 2014, ήδη τα κατά τόπους Περιφερειακά Συμβούλια των πέντε (5) Περιφερειακών Τμημάτων της ΕΝΕ, ενεργώντας στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 3 του Νόμου 3252/2004, δημοσίευσαν στις 18-09-2017 πράξη Προκήρυξης των εκλογών για τις 03-11-2017, οπότε και συμπληρώνεται η τριετής θητεία τους.

Ωστόσο στις 21-09-2017, δηλαδή τρεις (3) ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (www.opengov.gr) σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο». Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι (6) μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών !

Αναμφίβολα ευρισκόμεθα ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός νπδδ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας.

Αντί αυτού ο Υπουργός Υγείας επιλέγει να παρέμβει στις αρχαιρεσίες της ΕΝΕ τρεις (3) μόλις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών (!) χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση. Διότι ευλόγως διερωτώμεθα εν προκειμένω, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργία ή το κενό που έρχονται να θεραπεύσουν οι εισηγούμενες διατάξεις ; Η ανυπαρξία πειστικής απάντησης επί του παραπάνω ερωτήματος καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργού Υγείας.

Ωστόσο είναι τουλάχιστον λυπηρό έως θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, να πέφτουν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το σώμα των νοσηλευτών της χώρας και το οικείο επιμελητήριό τους. Ακόμη πιο λυπηρό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ύφους της εξουσίας που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή, έστω και τυπική, ενημέρωση της σημερινής διοίκησης της ΕΝΕ.

Μετά ταύτα η ΕΝΕ δεν μπορεί παρά να εκφράσει την θλίψη της για τις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις του Υπουργού Υγείας, ενώ επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις θέσεις της επί των άρθρων του νομοσχεδίου σε αμέσως προσεχή ανακοίνωση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας
----------------------------------------------------------------
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ:

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής, προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση που προσβάλλει πρωτίστως τα δημοκρατικά ήθη όλων των πολιτών της χώρας, εκθέτοντας το σύνολο της κυβέρνησης ανεπανόρθωτα:

Κατεβάζει ένα νομοσχέδιο τριών σελίδων, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αναγκαιότητα, με μόνο στόχο να ακυρώσει τις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ, προκειμένου μια μικρή ομάδα κομματικών «φίλων», να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα των 38.000 νοσηλευτών της χώρας.

Η ωμή αυτή παρέμβαση, χωρίς καν να ερωτηθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΝΕ, το δίχως άλλο θυμίζει άλλες εποχές που η δημοκρατία μας έχει καταδικάσει προ πολλών ετών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παρέμβαση του πρωθυπουργού θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε κάθε κρούσμα αυταρχισμού και απροκάλυπτης κομματικής αλλοίωσης της δημοκρατικής εκπροσώπησης των νοσηλευτών της χώρας, να πέσει στο κενό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Αριστείδης Δάγλας Γεώργιος Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου