Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αιφνίδιο χαράτσι 25% σε νέα φάρμακα με έκτακτη τροπολογία! Νέος κίνδυνος απόσυρσης 23 φαρμάκων

Τρίτη 19 Σεπτέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο για τα …δάση, επιβάλει τελικά το υπουργείο Υγείας “τέλος εισόδου” για τα νέα φάρμακα 25%.

Στον αέρα είναι 23 νέα φάρμακα που παίρνουν ασθενείς από τις αρχές του χρόνου, καθώς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας τροπολογίαμε την οποία επιβάλει επιπλέον “τέλος” 25% στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Οι φαρμακοβιομηχανίες (ΣΦΕΕ) που συναντήθηκαν με το υπουργό Υγείας το απόγευμα της Τρίτης, δηλώνουν αιφνιδιασμένες καθώς είχαν λάβει τη δέσμευσηότι πριν επιβληθεί οτιδήποτε, θα προηγούνταν συνομιλίες. Βέβαια το σχετικό μέτρο είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, αλλά υπήρχε διαπραγμάτευση με τον κλάδο μήπως αντικατασταθεί με άλλες ρυθμίσεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Νέα φάρμακα οριστικά μόνο με χαράτσι 25%! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από τα σχέδια του υπ.Υγείας”

Οι κίνδυνοι για τους ασθενείς

Ωστόσο το θέμα αφορά εκατοντάδες ασθενείς που άρχισαν να λαμβάνουν νέα καινοτόμα φάρμακα από τις αρχές του 2017, καθώς η τροπολογία προβλέπει αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από 1.1.2017 και οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμηνύουν πως είναι πιθανό ακόμη και να αποσυρθούν φάρμακα, λόγω τωνμεγάλων ποσών που προκύπτουν.


Τα σκευάσματα που άρχισαν να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και υπόκεινται στο νέο “τέλος” είναι 23 τον αριθμό και αφορούν σε σοβαρά νοσήματα όπως ογκολογικές παθήσεις, καρδιολογικές κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου