Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Έξι Κέντρα Υγείας «φαντάσματα» – Δεν λειτουργούν ή έχουν υποβαθμιστεί σε Ιατρεία

Τα κτίρια είναι εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
IATRONET
Εγκαταλειμμένα κτίρια και πολύτιμος ιατρικός εξοπλισμός που απαξιώνεται μέσα σε ζελατίνες, αντί να συμβάλλει στο να σώζονται ζωές… 

Πλιάτσικο από κλέφτες και παρακμή. Απογοήτευση από τους πολίτες…

Είναι η εικόνα που παρατηρείται σε έξι Κέντρα Υγείας, τα οποία κτίστηκαν, εξοπλίστηκαν, χωρίς να λειτουργήσουν ποτέ.

Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Καρυών Αγίου Όρους, Αντιμάχειας Κω, Αίπειας Μεσσηνίας, Καμένων Βούρλων, Λεβιδίου Αρκαδίας και Μαυροθάλασσας Σερρών.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κρίσιμες δομές παραμένουν ανενεργές.

Aπό τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200.

Τα κτίρια – φαντάσματα είναι εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες.

Ιατρικά μηχανήματα ψηφιακής τεχνολογίας είναι αχρησιμοποίητα, την ώρα που τα νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις σε παλαιά, που συνεχώς βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Τα κτίρια διαθέτουν διαμερίσματα για το προσωπικό, ως κίνητρο προσέλευσης. Τα πάντα, όμως, είναι εγκαταλειμμένα.

Καρυές

Το Κέντρο Υγείας Καρυών Αγίου Όρους στεγάζεται σε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων.


Πριν δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και ακόμη δεν παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Το καλοκαίρι του 2016, τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από την 4ης ΥΠΕ. Εγκαταστάθηκε υπέρηχος και ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας.

Και όμως, παραμένει κλειστό παρότι παρελήφθησαν τα πάντα από εξοπλισμό.

Η λειτουργία του είναι απαραίτητη, καθώς στο Άγιο απασχολείται μεγάλος αριθμός εργατών, ενώ δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εάν αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, μόνο με διακομιδή σώζονται.

Η Ιερά Επιστασία έχει παραχωρήσει έναν μικρό χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εξεταστήριο. Υπηρετούν έξι γιατροί, δύο νοσηλευτές και τέσσερις διασώστες. 

Αντιμάχεια

Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω, εγκαινιάστηκε το 2009. Πρόκειται για ένα κτίριο – στολίδι, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και κόστισε 395 εκατομμύρια ευρώ. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα. Διαθέτει Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αιματολογικό και κλίβανο, με τον εξοπλισμό να βρίσκεται άθικτος στα κουτιά. Διαθέτει έξι διαμερίσματα στον πρώτο όροφο για να φιλοξενεί το προσωπικό.

Έχει τέσσερα δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο. Υπηρετεί ένας μόνιμος Ιατρός από το 2015 (γενικός παθολόγος ιατρός) και ένας νοσηλευτής μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης σύμβασης από τον Μάρτιο.

Στο εσωτερικό του κτιρίου εντοπίστηκαν πρόσφατα ποντίκια και έντομα. Καθαρίστρια δεν υπάρχει. Εθελοντικά έρχεται μία, δύο ώρες την εβδομάδα, από κάποιο σύλλογο.

Δύσκολη είναι η προμήθεια υλικών και συχνά τοα αγοράζουν από την τσέπη τους ο γιατρός και ο νοσηλευτής. 

Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30 ασθενείς την ημέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία των τουριστικών γύρω χωριών του Κέντρου Υγείας, είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας. 



Αίπεια

Το Κέντρο Υγείας Αίπειας Μεσσηνίας είναι ένα έτοιμο κτίριο που αραχνιάζει.

Το ισόγειο έχει εμβαδόν 500 τετραγωνικών μέτρων και απέχει 35 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Είναι κλειστό, αλλά φιλοξενεί ένα Περιφερειακό Ιατρείο με έναν γενικό ιατρό και μία νοσηλεύτρια. 

Δεν υπάρχει ΕΚΑΒ και είναι απαραίτητη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να εξυπηρετούνται 10.000 κάτοικοι της περιοχής. Βρίσκεται κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή με καταλύματα. Το καλοκαίρι το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. 


Καμένα Βούρλα

Το κτίριο του Κέντρου Υγείας είναι εντυπωσιακό, πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου όπως Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, αλλά λειτουργεί μόνο στα χαρτιά.

Εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2009. Από το 2009 έως το 2014, εργάζονται δύο αποσπασμένοι γιατροί. Το 2015, ο ένας επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε.

Τώρα, διαθέτει δύο νοσηλεύτριες χωρίς γιατρό. Βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό, σε παραθαλάσσιο μέρος με τουρισμό. Με τη λειτουργία του θα εξυπηρετούσε χιλιάδες πολίτες, επισκέπτες που τώρα είναι αναγκασμένοι να διακομίζονται στο νοσοκομείο της Λαμίας. 


Λεβίδι

Το Κέντρο Υγείας Λεβιδίου Αρκαδίας υπάρχει στα χαρτιά.

Σκοπός ήταν να στεγαστεί στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού, ο οποίος μετεγκαταστάθηκε στο Δημοτικό Σχολείο.

Μετέπειτα, αποφασίστηκε ότι μπορεί να στεγαστεί στο επισκευασμένο Γυμνάσιο, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο, παρότι διατέθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του.

Τώρα, λειτουργεί ένα Πολυδύναμο ιατρείο σε χώρο 50 τετραγωνικών, με έναν γενικό γιατρό.

Το Πολυδύναμο Ιατρείο εξυπηρετεί 35 έως 40 ασθενείς την ημέρα.

Οι κάτοικοι καλούν τον μοναδικό ιατρό για να τους εξετάσει, όποια ώρα και αν είναι από το σπίτι του.

Οι περισσότεροι από 8.000 κάτοικοι της περιοχής ταλαιπωρούνται με διακομιδές στο νοσοκομείο Τρίπολης. 



Μαυροθάλασσα

Το Κέντρο Υγείας Μαυροθάλασσας Σεερών στεγάζεται σε ένα κτίριο που παραλήφθηκε πριν από μία πενταετία, αλλά λειτουργεί ουσιαστικό ως Περιφερειακό Ιατρείο.

Ένα κτίριο στολίδι εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων αραχνιάζει.

Βρίσκεται κοντά στην Αμφίπολη και στην Εγνατία Οδό. Έγινε κυρίως για να προσφέρει φροντίδα σε ατυχήματα της Εγνατίας Οδού. Υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και εκ περιτροπής κάποιοι αγροτικοί και δέκα λοιποί επαγγελματίες Υγείας.

Διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος αραχνιάζει στις ζελατίνες.

Απέχει μιάμιση ώρα από το νοσοκομείο Σερρών.

Διαθέτει υπέρηχο ακτινολογικό και μικροβιολογικό μηχάνημα, εξοπλισμό για έκτακτους τοκετούς (καρδιοτοκογράφους, καρδιογράφους, γυναικολογικά τραπέζια.

Έντονη είναι η φημολογία για λειτουργία του μόνο τις πρωινές ώρες ως αγροτικό Ιατρείο. Πρόσφατα ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου