Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Αντιδραστικές οι αλλαγές της νομοθεσίας για τους Ιατρικούς Συλλόγους

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - 902.gr

Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τη «Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων» που φέρνει στη διαβούλευση προωθεί τον αναγκαίο αντιδραστικό εκσυγχρονισμό στη νομοθεσία και στο πειθαρχικό δίκαιο που διέπει την λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ).

Υπογραμμίζει ότι αυτός ο «εκσυγχρονισμός» είναι «αναγκαίος για τα συμφέροντα των ομίλων και για την εμβάθυνση της λειτουργίας των “νόμων αγοράς”, των νόμων της ζούγκλας και του ανταγωνισμού στην Υγεία».

Η ΔΗΠΑΚ ιδιαίτερα στέκεται στις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζει, διατάξεις για νέα μεγαλύτερα πρόστιμα και πειθαρχικές διώξεις για τους γιατρούς που χρωστάνε συνδρομές στους Ιατρικούς Συλλόγους.

H ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το νομοσχέδιο «ενσωματώνει αλλαγές που έγιναν μέσα στην κρίση, αλλαγές που έχουν χαρακτηριστεί ως “απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος” και που πρακτικά επεκτείνουν την δραστηριότητα των ομίλων στον κλάδο, αίρουν τα όποια νομικά εμπόδια έμπαιναν. Προσαρμόζουν πρακτικά στην “απελευθέρωση του επαγγέλματος” τη νέα “νομοθεσία για τους ΙΣ τον ΠΙΣ και το πειθαρχικό δίκαιο για τους γιατρούς”. Από αυτή την άποψη αξιοποιείται και επεκτείνεται παραπέρα ο ρόλος του ΠΙΣ και των ΙΣ ως ΝΠΔΔ, “συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης”, δηλαδή σύμβουλοι του αστικού κράτους για την παραπέρα επέκταση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των ομίλων στην αγορά υγείας. Βαθαίνει παραπέρα η εμπλοκή ΠΙΣ στην εκπαίδευση, μοριοδότηση συνεδρίων που διοργανώνουν - χρηματοδοτούν φαρμακοβιομήχανοι, ακόμα και τη χορήγηση και διατήρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και ειδικότητας που θα συνδέεται και με τα μόρια από την παρακολούθηση αυτών των συνεδρίων.

Παράλληλα, κυβέρνηση και ηγεσία του ΠΙΣ, εισηγούνται την διατήρηση ή/και χειροτέρευση μίας σειράς από διατάξεις που αλλοιώνουν την αναλογικότητα στην έκφραση και εκπροσώπηση των γιατρών (αριθμός αντιπροσώπων ανάλογα με τα μέλη και όχι τους ψηφίσαντες, εξ οφίτσιο συμμετοχή των προέδρων στην ΓΣ, θεσμοθέτηση της συνέλευσης των προέδρων με το ΔΣ του ΠΙΣ, αλλοίωση της αναλογικότητας στην εκπροσώπηση, 4ετή θητεία των ΔΣ κ.ά.).

Τέλος εισάγουν απαράδεκτες διατάξεις για νέα μεγαλύτερα πρόστιμα και πειθαρχικές διώξεις για τους συναδέλφους που χρωστάνε τις υπέρογκες συνδρομές στους Ιατρικούς Συλλόγους…

Δεν είναι αχάριστη η κυβέρνηση, απέναντι στην ηγεσία ΠΙΣ και τις ηγεσίες σε ΙΣ.

Στην προώθηση της πολιτικής της αξιοποιεί και τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό αλλά και τους βολικούς "αντιπάλους της"…

Ο ΠΙΣ θα πανηγυρίζει για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας (ίσως και για την παράταση της θητείας τους) ενώ η κοκορομαχία με ηγεσίες Ιατρικών Συλλόγων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.) κρύβει συστηματικά την επί της ουσίας συμφωνία τους στον πυρήνα και την αντιδραστική βάση του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής στην υγεία.

Οι μεν παίζουν το ρόλο τους άψογα ως κυβερνητικοί συνδικαλιστές… από διάφορες παρατάξεις… Επέδειξαν σαφέστατη και προκλητική “νηφαλιότητα” απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης στους ασθενείς αλλά και στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Άλλοτε αρκέστηκαν σε άσφαιρα πυρά και άλλοτε χειροκρότησαν με “σεμνή διατύπωση ενστάσεων”, είναι χαρακτηριστική η στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ όταν η κυβέρνηση ολοκλήρωνε την επίθεση στην ΠΦΥ. Ή όταν τσάκιζε το ασφαλιστικό επεκτείνοντας την ανταποδοτικότητα με τεράστιες εισφορές και περικοπές στις παροχές.

Οι δε “αντιπολιτεύονται” φωνακλάδικα, παίζοντας τον βολικό αντίπαλο. Όταν η κυβέρνηση βάθαινε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, “διεκδικούσαν” την κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του ΤΣΑΥ σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό επαγγελματικό ταμείο τύπου ιδιωτικής ασφάλισης. Όταν υποβάθμιζε παραπέρα την ΠΦΥ και τις δημόσιες δομές με τα ΤΟΜΥ τους κόφτες εξετάσεων, φαρμάκων και εν γένει δαπανών, αυτές οι ηγεσίες “διεκδικούσαν” ακόμα περισσότερη αγορά στην υγεία, ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών...

Πρακτικά παρείχαν υπηρεσίες στην κυβέρνηση όταν την κατηγορούσαν για κάτι που δεν είναι και που ποτέ δεν υπήρξε, γιατί ακριβώς την στήριξαν στο πιο δύσκολο έργο που είχε αυτή η κυβέρνηση:

Να παίρνει τέτοια μέτρα και να το παίζει “αριστερή”.

Να διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και να λέει ότι είναι ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων.

Να τσακίζει την ΠΦΥ και να σχεδιάζει την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα και να πιπιλάει το “μεροληπτούμε υπέρ του δημοσίου” και το “διασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση”.

Η ΔΗΠΑΚ σε όλα τα στάδια συζήτησης για την ιατρική νομοθεσία, σε ΔΣ και τη ΓΣ του ΠΙΣ, είχε αντιπαρατεθεί με τις προτάσεις των ηγεσιών ΙΣ και ΠΙΣ, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο και το χαρακτήρα τους, αποκαλύπτοντας ότι συνδέονται με πάγιες επιδιώξεις των ομίλων και διαχρονικές κατευθύνσεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι προφανώς δεν υπερασπιζόμαστε την αναχρονιστική νομοθεσία που ισχύει σήμερα. Το νομοσχέδιο αντιστρατεύεται αυτό που εμείς παλεύουμε και διεκδικούμε ένα σύστημα υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες τους ιατρούς, απαλλαγμένο από τους νόμους της αγοράς και τη διαβρωτική δράση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και της κυριαρχίας των ομίλων στην υγεία.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτα υψηλές ετήσιες συνδρομές που αφορούν όλους τους γιατρούς ακόμα και τους νέους και τους άνεργους και τους γιατρούς με μπλοκάκι ή με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Απαιτούμε να καταργηθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις των οφειλόμενων συνδρομών, να μειωθούν άμεσα οι συνδρομές.

Να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που χρωστάνε ακόμα και με διαγραφή χρεών για τους ανέργους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα και να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους να ψηφίσουν στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων.

Αντιπαλεύουμε την αντιδραστική “Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων”, αντιπαλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς μας την εμπορευματοποίηση της υγείας».

2 σχόλια:

  1. Οι δηθεν ιατρικοι συλλογοι παντος ειδους δεν παιζουν κανεναν ουσιωδη ρολο ,το εργο τους ειναι εντελως τυπικο και οι γιατροι ορθα τους αγνοουν συστηματικα .Ν Αγγελοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο εξωτερικό όποιος δεν πληρώνει τη συνδρομή στον Ι.Σ. διαγράφεται άμεσα αφού πρώτα ειδοποιηθεί ότι την τάδε ημερομηνία η συνδρομή του λήγει. Για να ξαναγραφτεί θα πρέπει να κάνει τη διαδικασία εγγραφής από την αρχή πληρώνοντας το ποσό τηε εναρτκήριας εγγραφής. Ο ΙΣ ειδοποιεί το κράτος το οποίο βεβαιώνει ότι ο γιατρός αυτός παύει να εργάζεται (κλείνει ιατρείο κλπ) και δεν μπορεί να συνταγογραφήσει κανένα φάρμακο γιατί ο αριθμός ΙΣ δεν αναγνωρίζεται από κανένα φαρμακείο και καμία υπηρεσία. Δεν χρειάζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Απλή λογική. Αλλά ποιός την έχασε για να τη βρουν οι κηβερνώντες αυτόν τον τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή