Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ανειδίκευτο προσωπικό καλύπτει τα κενά στα νοσοκομεία

Για ανειδίκευτο προσωπικό που έρχεται να καλύψει τα πολλαπλά κενά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Onmed.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εμβληματική μεταρρύθμιση» αναφερόμενος στο νέο σχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, μίλησε για 9.000 προσλήψεις και άλλους 9.500εργαζόμενους που έρχονται. Μόνο που δεν πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό και νέους γιατρούς που πραγματικά θα δώσουν μια ώθηση στις υγειονομικές δομές της χώρας και θα βγάλουν από το τέλμα τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ανειδίκευτο προσωπικό, ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία που είναι απλώς μακροχρόνια άνεργοι και σε επαγγέλματα που δεν σχετίζονται με τον χώρο της υγείας, όπως ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι!
Η πρώτη τέτοια «φουρνιά», σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ήταν 3.150 άτομα, μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω ΟΑΕΔ και τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας, οι περισσότεροι ως τραυματιοφορείς, άλλοι ως διοικητικοί, άλλοι ως βοηθοί στη χρήση μηχανημάτων. Τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμη μία πρόσκληση ενδιαφέροντος επιπλέον 1.135 ανέργων μέσω ΟΑΕΔ, θέσεις για τις οποίες οι αιτήσεις ξεκίνησαν εντός της περασμένης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαφτίζει δηλαδή «ενίσχυση των νοσοκομείων» τις προσλήψεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, δεν έχουν εργαστεί ξανά σε νοσοκομείο, που είναι μεταξύ 50 και 60 ετών και που, κυρίως, οι συμβάσεις τους είναι για μόλις 12 μήνες.

Σε πολύ μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας εργάζονται 65 άτομα από την πρώτη «φουρνιά» του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μόλις δύο ή τρεις εξ αυτών έχουν πτυχίο τεχνολογικής εκπαίδευσης και οι περισσότεροι είναι άνθρωποι 50-60 ετών. Το επαγγελματικό τους υπόβαθρο κυμαίνεται από ελαιοχρωματιστές έως βιομηχανικοί εργάτες και από καθαρίστριες έως ξενοδοχοϋπάλληλοι. Παρόμοια είναι η εικόνα στα περισσότερα νοσοκομεία, όπου μπήκαν οι 3.150 στις αρχές του έτους.

Και ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ανάμεσα στο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ότι παρ’ όλο που όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν όρεξη για δουλειά και είναι πραγματικά χρήσιμοι σε πρακτικά ζητήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δεν είναι ούτε γιατροί ούτε νοσηλευτές. Και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πάσχει πραγματικά από έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εκτός όμως από την αναγκαιότητα για εξειδικευμένο προσωπικό, υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα, ότι «έριξαν» τους ανθρώπους αυτούς απευθείας στα νέα τους καθήκοντα, χωρίς να τους εκπαιδεύσουνκαθόλου στη θέση όπου τους τοποθέτησαν. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται ως τραυματιοφορείς, αλλά πρόκειται για μια θέση που χρειάζεται εκπαίδευση, καθώς ακόμη και μία λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί επιβαρυντική για τον ασθενή.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας, κάνει λόγο για «προσωρινά μπαλώματα» στο ΕΣΥ, χωρίς να τηρείται πλέον ούτε ο κανόνας ένας προς πέντε (μία πρόσληψη σε πέντε αποχωρήσεις) στα νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρει πως πρόκειται για «ανακύκλωση της ανεργίας» και πως δεν έχει κάποια ουσία όλο αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς μόλις καταφέρουν να μάθουν τη δουλειά θα λήξει η σύμβασή τους και θα φύγουν.

Τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι βάζει τέλος στην ανεργία, η σχέση εργασίας των ατόμων αυτών είναι απαξιωτική. Κατά τους πρώτους έξι μήνες δεν δικαιούνται να πάρουν αναρρωτική άδεια αν αρρωστήσουν ή αν χτυπήσουν. Μια γυναίκα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας χτύπησε το χέρι της και αναγκάστηκε να δουλεύει με πόνους για να μη χάσει χρήματα. Σε άλλο νοσοκομείο, από την πίεση της δουλειάς άνθρωπος που τοποθετήθηκε ως τραυματιοφορέας φέρεται να έπαθε καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο.

Σε αρκετά νοσοκομεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν επειδή δεν άντεξαν τον φόρτο εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηνιαίος καθαρός μισθός που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κυμαίνεται στα 680 ευρώ για όσους έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση και προορίζονται για θέσεις βοηθητικού προσωπικού και γύρω στα 780 για όσους έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου