Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τα φθινοπωρινά νομοθετικά σχέδια της Αριστοτέλους


Σε νέο νομοθετικό “αγώνα δρόμου” αναμένεται επιδοθεί η Αριστοτέλους μετά τις… καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας θα επιδιωξει να κλείσει αρκετά από τα ανοικτά ζητήματα σε διάφορους τομείς αρμοδιοτητας της, νομοθετώντας μια σειρά αλλαγών από το Σεπτέμβρη. Ο Αύγουστος αναμενεται να κλείσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, που έχει προκαλέσει “βροχή” αντιδράσεων, αλλά στόχος είναι μια σειρά θεμάτων, από το HTA έως τον κώδικα δημοσιοποίησης και από τα οργανογράμματα των δημόσιων δομών υγείας έως τη διαδικασία προσληψεων των γιατρών στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα, η ηγεσία της Αριστοτέλους στοχεύει να φέρει στη Βουλή εντός του πρώτου μήνα του φθινοπώρου διατάξεις που θα εφαρμόζουν ουσιαστικές αλλαγές στους οργανισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών, των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το Υπουργείο εκτιμά ότι οι αλλαγές στα οργανογράμματα θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των οργανισμών των δομών υγείας του δημόσιου τομέα. Η προσπάθεια αλλαγών στις οργανωτικές δομές είχε ξεκινήσει ήδη απο τον περασμένο Φεβρουάριο, με πρώτο βήμα την εισαγωγή σε προνομοθετική διαβούλευση της αναδιοργάνωσης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας (διαβάστε εδώ).

Αλλαγές, όμως, πρόκειται να εισαχθουν και στη διαδικασία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και κατ’επέκταση τη βελτίωση της αποδοτικότητας, η Αριστοτέλους ετοιμάζεται να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τις προσλήψεις και το διορισμό των γιατρών στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Το σύστημα, το οποιο φέρεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία, θα θυμίζει εν πολλοίς τις πανελλαδικες εξετάσεις. Μετά την προκήρυξη θέσεων ο υποψήφιος θα επιλέγει συγκεκριμένο αριθμό νοσοκομείων (πιθανότατα έως 5) σε μια ΥΠΕ, με σειρά προτεραιότητας. Θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή/υπηρεσία και αν επιλεγεί θα πηγαίνει στη θέση που προηγείται στη σειρά.

Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για το μέλλον της ιατρικής εκπαίδευσης φαίνεται πως θα λάβουν την τελική τους μορφή το Σεπτέμβριο. Πληροφορίες του Virus για τις αλλαγές που προωθεί η Αριστοτέλους θέλουν να μελετάται η δημιουργία ενιαίων πανελλαδικών εξετάσεων (γραπτών και προφορικών) ανά ειδικότητα (διαβάστε εδώ). Το συγκεκριμένο σενάριο, όμως, έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις, με τις παραμέτρους, όμως, να τίθενται σε κοινή σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) με τις Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση/μετεκπαίδευση, παρουσία του Υπουργού Υγείας, στα τελη Ιουνίου (διαβάστε εδώ).

Φυσικά, το Σεπτέμβιο, αν όλα πάνε καλά, σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας να θεσμοθετήσει την Επιτροπη ΗΤΑ, που θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο έως τη δημιουργια Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας. Το προσχέδιο είναι έτοιμο και στόχος είναι να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, αφού η Επιτροπή έπρεπε να είχε δημιουργηθεί ήδη, αντικαθιστώντας την Επιτροπή Θετικής Λίστας και οδηγώντας τις διαδικασίες έως τη σύσταση του Κέντρου, τον Ιούλιο του 2018 (διαβάστε εδώ).

Να θυμίσουμε ότι το Σεπτέμβρη αναμένεται να υπάρξει και μια συνάντηση των εκπροσώπων της Φαρμακοβιομηχανίας με τον G. Carone τον επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια περίοδο αναμένεται να ετοιμαστεί και η πρόταση (που θα αξιοποιήσει και τις προτάσεις ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) για αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης, σε δύο φάσεις, που θα κατατεθούν από το Υπ. Υγείας στον κ. Carone (διαβάστε εδώ).

Την ίδια ώρα, η Αριστοτέλους εμφανίζεται σταθερά αποφασισμένη να βρει θεσμική παράκαμψη στο εμπόδιο που έθεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον Κώδικα Δημοσιοποίησης, για τις σχέσεις γιατρών – φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Τέλος, αναμένονται και διατάξεις για την Ψυχική Υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου