Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Απλήρωτοι και σε αναμονή επί μήνες!

10o Επιστημονικό Συνέδριο - Εργαστηριακή Άσκηση Φυσικοθεραπευτών

Οι φυσικοθεραπευτές εξηγούν τι συμβαίνει

Ενόψει του 10ου Επιστημονικού Σεμιναρίου - Εργαστηριακής Άσκησης Φυσικοθεραπείας, που θα λάβει χώρα στη Μυτιλήνη στις 22 Ιουλίου, μιλήσαμε με τον πρόεδρο των φυσικοθεραπευτών Ιωσήφ Γαληνό του Περιφερειακού Τμήματος Λέσβου της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθερο-επαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών.

Οι φυσικοθεραπευτές καταθέτουν μηνιαίως τα παραπεμπτικά που τους έχουν χορηγήσει οι ασθενείς τους και… ελπίζουν ότι βάσει του νόμου θα πληρωθούν εντός 90 ημερών. «Φυσικά αυτό ποτέ δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να είμαστε απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2017, περιμένοντας να πληρωθούμε τουλάχιστον έναν μήνα για να μπορέσουμε κι εμείς να καλύψουμε πάγια έξοδα της επιχείρησής μας», επισημαίνει ο κ. Γαληνός. «Από τους 12 μήνες παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πρέπει με 5,18 μήνες που θα πληρωθούμε για την εργασία μας να πληρώσουμε 12 μήνες λειτουργικά έξοδα και να εξασφαλίσουμε ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής για την οικογένειά μας, δηλαδή η καθαρή πληρωμή ανέρχεται στους 5,18 μήνες τον χρόνο!», προσθέτει.

Στο μεταξύ ο μήνας Δεκέμβριος κρατήθηκε για το περίφημο rebate και clawback: «Είναι δύο έννοιες που υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας με κύριο σκοπό τον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας», αναφέρει ο κ. Γαληνός. Υπολογίζεται επί της συνολικής δαπάνης του ιδιώτη-παρόχου ένα ποσοστό έκπτωσης που το ζητά ο πάροχος επί του τζίρου που κάνουν οι εταιρείες. «Στην ουσία το Υπουργείο Υγείας επιβάλλει να του προσφέρονται εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας, όπως είναι οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και οι μονάδες αιμοκάθαρσης, όπως και οι φυσικοθεραπευτές βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού», εξηγεί. Από την άλλη το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει μηνιαίως τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας.

Εν τέλει, οι φυσικοθεραπευτές βγάζουν πολλά λεφτά; «Πρέπει να σας πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Τα “χρυσά” τα χρόνια έχουν περάσει», απαντά ο κ. Γαληνός.

Το σεμινάριο

Στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου της ΠΕΕΦ, σε συνεργασία με το ΚΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικοθεραπευτών και το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου, Χίου και Σάμου του ΠΣΦ, το Σάββατο 22 Ιουλίου από τις 09:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ., διοργανώνουν στη Μυτιλήνη το 10ο Επιστημονικό Σεμινάριο - Εργαστηριακή Άσκηση Φυσικοθεραπείας με θέμα: «Κλινική και Απεικονιστική Αξιολόγηση μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων του ώμου, γόνατος και της ΟΜΣΣ». Εκπαιδευτής είναι ο ΑντώνηςΑγγουλές, χειρουργός ορθοπαιδικός MD, PhD. - έκτακτος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας - φυσικοθεραπευτής.

6 σχόλια:

  1. έπρεπε να κάνω φυσικοθεραπείες και όλοι μου ζήτησαν 5 με 10 ευρώ έξτρα της αμοιβής τους από τον ΕΟΠΥΥΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολυ λιγα σου ζητησαν ! Πως θα ζησουν αφου ο χρΕΟΠΥΥ τους εμπαιζει ;

      Διαγραφή
  2. Καταλάβατε τώρα ποιο είναι το ......ΕΣΠΑ του ΞανθοΜαδούρο που θα χρηματοδοτήσει τις τσαντιροΤΟΜΥ ! Γιατροί/Φαρμακοποιοί / Φυσιοθεραπευτές /εταιρείες απλήρωτοι από τον Ιανουάριο! Βλέπετε με τι .....ΚΤΗΝΗ θα μπλέξετε νέοι συνάδελφοι αν συμβληθείτε για τις ΤΟΜΥ/γαλέρες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμαστε βεβαια ολοι την διαδικτυακη συνεντευξαρα του Προεδρα Μπαταχτσιμη ! Στο τριμηνο ΟΛΟΙ πληρωνονται κατα τον καθηγητη της Ψευδολογιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΟΠΥΥ ισον Πειρατεια ! Απλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή