Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή


“Σαν καραμέλες” συνεχίζει να καταναλώνει τα αντιβιοτικά σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων, με τη χώρα μας να κατέχει τη δεύτερη θέση στη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή. Πρωταθλήτρια στη σχετική λίστα αναδεικνύεται η Ρουμανία.

Μελέτη για τη μικροβιακή αντοχή και τις αιτίες της μη συνετούς χρήσης αντιβιοτικών, που διεξήχθη από τo Nivel, το Ινστιτούτο Ερευνών Υπηρεσιών Υγείας της Ολλανδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ARNA που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., υπολογίζει ότι 7% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα υψηλότερα ποσοστά αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κατέχει η Ρουμανία με 20% και ακολουθεί η Ελλάδα με 16%. Υψηλά ποσοστά καταγράφουν η Κύπρος (10%), η Ουγγαρία (8%), η Ισπανία (8%) και η Ιταλία (4%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, βασικές αιτίες για το φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η πώληση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή και η χρήση αντιβιοτικών που έχουν μείνει στο φαρμακείο του σπιτιού. Οι λόγοι για αυτή την αδιάκριτη χρήση αντιβιοτικών περιλαμβάνουν την ελλιπή γνώση των ασθενών αλλά και των φαρμακοποιών, φαρμακοποιοί που δέχονται να πουλήσουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή, ειδικά όταν υπάρχει πίεση του ασθενούς, αλλά και πάροχοι περίθαλψης που παρέχουν ολόκληρα πακέτα αντιβιοτικών, όταν δεν απαιτούνται στο σύνολο τους, με αποτέλεσμα χάπια να μένουν μετά τη λήξη της θεραπείας. Στη μελέτη διαπιστώθηκε, μάλιστα, πως οι φαρμακοποιοί σε μικρότερα φαρμακεία είναι πιο πιθανόν να παράσχουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή.

Μεταξύ των πολιτικών που προτείνει η μελέτη είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση, με παρεμβάσεις και πολιτικές που στοχεύουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους παρόχους υγείας. Παράλληλα προτείνεται εκπαίδευση και ενημέρωση, με εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους πολίτες, με σημείο έναρξης τους μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας. Ακόμη σημαντική κρίνεται η καλύτερη εφαρμογή των νόμων στις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα αντιβιοτικά είναι διαθέσιμα προς πώληση χωρίς συνταγή.

1 σχόλιο:

  1. ΑΦΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΛΗΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ;
    ΜΕΤΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ(Ο ΕΓΩ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΩ) ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ
    (ΓΡΑΦΙΑ) ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙ-ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ
    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή