Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το ΚΕΣΥ «καίει» τον Πολάκη



Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Ανάστατοι είναι από χθες οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο μετά την αποκάλυψή μας για την γκάφα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος «έκοψε» σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο του μαστού, σπέρνοντας φόβο και άγχος σε χιλιάδες καρκινοπαθείς. Σήμερα, δε, αποκαλύπτουμε απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που «καίει» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 14-2-2017 και αναφέρει ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν (2013) και να καταργηθεί το κριτήριο της ηλικίας ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης (Oncotype DX) από τον ΕΟΠΥΥ.

Θυμίζουμε ότι χθες αποκαλύψαμε μία γκάφα ολκής, που έκανε ο κ. Πολάκης, κόβοντας τη συγκεκριμένη, σωτήρια εξέταση από όλες τις γυναίκες, ενώ το ΚΕΣΥ – όπως αποδεικνύουμε σήμερα – είχε συστήσει να καλυφθεί για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η απόφαση υπογράφηκε στις 11-7-2017 και είχε ως στόχο να συμμορφωθεί με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά υποχρεώνει κυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ να εκδώσουν νέα απόφαση, χωρίς όμως να υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τις ασθενείς.

Το ΣτΕ εξέδωσε πρόσφατα την επίμαχη απόφαση, μετά από προσφυγή μίας ασθενούς, η οποία διαμαρτύρονταν γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν κάλυψε το κόστος μίας ακριβής εξέτασης. Η άρνηση του οργανισμού οφείλονταν σε παλαιότερη απόφαση (αριθμ.πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013), η οποία όριζε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος μόνο για γυναίκες μέχρι 65 ετών.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, ανάστατοι είναι οι σύλλογοι ασθενών, καθώς η συγκεκριμένη εξέταση σώζει ζωές. Ειδικότερα, ο σύλλογος ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων και Ιαρών) ετοιμάζει επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του κ. Πολάκη.

Τραγική ειρωνεία: Χθες, ο Ανδρέας Ξανθός δημοσιοποίησε εγκύκλιο, με την οποία ορίζεται μια ειδική διαδικασία, με την οποία οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και έχουν ανάγκη ακριβών θεραπειών, που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη θετική λίστα.

Δηλαδή, την ώρα που ο ένας προσφέρει νέες, ακριβές θεραπείες στους ασθενείς, ο άλλος «κόβει» σωτήρια, ακριβή εξέταση από τους ασθενείς. Μύλος !!

Σημειώνω για μία ακόμη φορά ότι η εξέταση Oncotype DX δίνει λύση σε ένα μεγάλη πρόβλημα: Μετά τη χειρουργική επέμβαση (ταχεία βιοψία, μαστεκτομή, τεταρτεκτομή) ο θεράπων γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει τον καρκίνο, ώστε να προσδιορίσει αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία.

Ο κλασικός τρόπος, που ακολουθεί ο γιατρός, είναι να μελετήσει διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, το μέγεθος του διηθητικού όγκου, την εξάπλωσή του και την ύπαρξη ή μη υποδοχέων οιστρογόνων και της πρωτεΐνης HER2 στα κύτταρα του όγκου.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι συχνά η μελέτη αυτών των παραγόντων δεν επαρκεί. Έτσι, πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ενώ στην ουσία δεν τους προσφέρει τίποτε και από την άλλη, άλλες ασθενείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία, ενώ αυτή είναι άκρως απαραίτητη. Στο πρόβλημα αυτό δίνει λύση η εξέταση.

Συνεπώς, η εξέταση απευθύνεται σε ασθενείς με νόσο αρχικού σταδίου, που είναι θετικές στους υποδοχείς οιστρογόνων και αρνητικούς λεμφαδένες, με σκοπό να προσδιοριστούν ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.

Το κόστος της εξέτασης είναι αρκετά υψηλό: 3.600 ευρώ. Όμως, ειδική μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών έχει δείξει ότι η χρήση της εξέτασης μπορεί να έχει ετήσιο όφελος 5 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο δηλαδή είναι το κόστος των μη αναγκαίων χημειοθεραπειών!

Υ.Γ. Για να μη λέω μόνο για την κυβέρνηση. Χθες, την ώρα που αποκαλύπταμε για την γκάφα Πολάκη, που αφορά χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο, ο τομέας υγείας της ΝΔ έστελνε ανακοίνωση στον Τύπο με θέμα: “Κατέρρευσε τμήμα της οροφής στο Νοσοκομείο Χίου” !!

Δεν σωζόμαστε σας λέω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου