Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κόφτες δαπανών αλά ΣΥΡΙΖΑ


Αν και είναι αδόκιμη η σύγκριση Ελλάδας-Γαλλίας, τόσο από πλευράς οικονομικών μεγεθών όσο και οργάνωσης του κράτους, εν τούτοις μερικές βασικές επιλογές οικονομικής πολιτικής μπορούν να «αναμετρηθούν». Οπως, για παράδειγμα, οι εντολές των Ηλυσίων Πεδίων και του Μεγάρου Μαξίμου αντίστοιχα για τους προϋπολογισμούς των υπουργείων.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΣΙΠΡΑΣΓράφει η *Δέσποινα Κονταράκη - Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Εις Παρισίους λοιπόν η κυβέρνηση Μακρόν για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2017 σκοπεύει να εξοικονομήσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία του κράτους, δεν θα κόψει τίποτα από τις κοινωνικές παροχές όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, θα κόψει θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα αυξήσει φόρους και θα επανεξετάσει έξοδα όπως για παράδειγμα ο κρατικός στόλος αυτοκινήτων.

Στας Αθήνας τα πράγματα (και το σκεπτικό) είναι δυστυχώς διαφορετικά, όπως έχει αποδειχθεί από τη μέχρι στιγμής πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ένα μεγάλο και δαπανηρό Δημόσιο, αλλά και όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό για τους προϋπολογισμούς των υπουργείων του 2018. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και με τις προβλέψεις που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο, οι κρατικές δαπάνες θα περιοριστούν μεν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ενδιαφέρον είναι σε ποια υπουργεία μπαίνει ο «κόφτης». Το υπουργείο Υγείας λοιπόν μοιάζει να βγαίνει «χαμένο», αφού οι δαπάνες το 2018 πρέπει να περιοριστούν στα 3,7 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή μείον 600 εκατομμύρια περίπου.

Αντιθέτως, «μέσα από τα στενά όρια του προϋπολογισμού από το κονδύλι της μισθοδοσίας διαφαίνεται η δυνατότητα προσλήψεων αφού το κονδύλι για τις αμοιβές του Δημοσίου και για συντάξεις προβλέπεται αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2018 σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού θα ανέλθουν συνολικά στα 12,2 δισ. ευρώ, έναντι 11,3 δισ. το 2017 (+850 εκατ. ευρώ)» (Τάσος Δασόπουλος, «Ε.Τ.» , 12/7/2017).

Δηλαδή μειώνονται οι δαπάνες Υγείας και αυξάνονται οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις που πληρώνει το κράτος. Οπότε υπάρχει μια εύλογη απορία: Πώς θα γίνουν οι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που υπόσχονται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς μάλιστα να θιγούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων; Δύσκολη η εξίσωση. Αν, πάντως, οι προσλήψεις στην Υγεία (και όχι για μετακλητούς σε υπουργικά γραφεία) προβλέπονται με κονδύλια που ίσως να έχουν εγγραφεί σε άλλο κωδικό, με χαρά μας να το μάθουμε. Διαφορετικά, cherchez Tsipras.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου