Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια! Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Την Τρίτη και την Τετάρτη συζητείται και ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ήδη όμως υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.

Άλλωστε επιφυλάξεις υπάρχουν και από τον ιατρικό κόσμο που αντιτίθεται κυρίως στο λεγόμενο gatekeeping δηλαδή στην ελεγχόμενη πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, καθώς και στον τρόπο αμοιβής των ιατρών που θα συνεργασθούν με το νέο σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιρρήσεις του ιατρικού κόσμου: «Πυρά γιατρών κατά του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια! Οι αλλαγές που έβαλαν φωτιά»

Τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας

Προβληματισμοί είχαν εκφραστεί από την αρχή για τον τρόπο και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του νέου συστήματος, καθώς εκτός των άλλων οι μισθοί του προσωπικού που θα προσληφθεί θα προκύπτουν για 4 χρόνια από ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης, απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ.

Σημείωσε μάλιστα ότι προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συζητήσεις με όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα αλλά ακόμη και με τους δανειστές ώστε να διασφαλισθεί η ροή της χρηματοδότησης.

Για το διάστημα αμέσως μετά τα τέσσερα χρόνια, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει επίσης να συνεχισθεί κανονικά η χρηματοδότηση, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα γιατρούς και εργαζόμενους ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα. Δείτε ΕΔΩ όλα τα κριτήρια για τις προσλήψεις στις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας: «Όλα τα κριτήρια και τα προσόντα για τις προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών στις ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση»

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε παράλληλα αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε τρόπο το νέο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας, ώστε η μεταρρύθμιση να διευκολύνει και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.
Νοσοκομειακοί γιατροί κατά Προέδρου Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Τον Νίκο Μανιό, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ).

Και αυτό διότι όπως επισημαίνουν τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) , ο κ.Μανιός που έχει υπάρξει πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, δεν τους προσκάλεσε καν να καταθέσουν τι απόψεις τους για το νομοσχέδιο.

Όπως σημειώνει η ΕΙΝΑΠ:

«παρότι προταθήκαμε να παραστούμε στην επιτροπή επέλεξε να μη μας καλέσει. Τα ερωτήματα πολλά: Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα σε τίποτα δεν έχουμε εισακουστείκαι δεν περιμέναμε να εισακουστούμε και τώρα. Τις επιτροπές και τις ακροάσεις των φορέων τις κάνουν για τον τύπο και έχουν απαξιώσει αυτή τη διαδικασία στη συνείδηση των συνδικαλιστών. Το ίδιο έκαναν και τώρα.

Είναι τόσος ο «σεβασμός» προς τα συνδικαλιστικά όργανα που συζητούν μαζί τους μόνο για τυπικούς λόγους. Εμάς η απαράδεκτη στάση του πρώην συνδικαλιστή και πρώην Προέδρου της ΕΙΝΑΠ, κ. Μανιού δε μας αφορά και δε μας εκπλήσσει! Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση του γιατί ως συνδικαλιστής ψήφιζε τα ίδια με εμάς και ως βουλευτής άλλαξε θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου