Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Μπαργιώτας: Τίποτε παραπάνω από διακηρύξεις καλών προθέσεων το ν/σ για την ΠΦΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για μπαργιωτας


Καμία πιθανότητα υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) διαβλέπει ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κ. Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Είναι τραγική η έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με τέτοια έκθεση που λέει «δεν ξέρω, δεν μπορώ να το αξιολογήσω, δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει και τι χρήματα χρειάζονται» δεν κάνουμε τίποτε παραπάνω από διακηρύξεις καλών προθέσεων. Αν είναι να ψηφίσουμε έναν νόμο που να λέει ότι επιθυμούμε το Σύστημα Υγείας να αποκτήσει τις προδιαγραφές του σουηδικού μοντέλου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας.

Όπως σημείωσε, «αν δεν έχω λεφτά, δεν έχω επιχειρησιακό πλάνο, ψηφίσω δεν ψηφίσω το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Δεν υπάρχουν λεφτά και όσο δεν υπάρχουν λεφτά, αυτά δεν είναι αριστερές μεταρρυθμίσεις είναι αριστερίστικες δηλώσεις. Γιατί δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και καμιά πιθανότητα να υλοποιηθούν».

Κατά τον κ. Μπαργιώτα, αυτό που «δεν διαθέτει η χώρα είναι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας που να αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος και τα λίγα χρήματα που υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εκτίμησε δε, ότι υπάρχουν δύο μονοπάτια «ή θα ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές – με τις οποίες το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση – ή θα καταλήξουμε σε αυτό που είναι τα περίφημα veteran hospitals στην Αμερική. 
Ελεημοσύνη και υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους φτωχούς, δηλαδή».

Όπως υποστήριξε για να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο οικοδόμημα υγείας πρέπει να βρεθούν χρήματα. «Με 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τρία χρόνια και με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθηλωμένο εδώ και χρόνια στα 6 δις ευρώ, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Για να βρούμε χρήματα, θα πρέπει να γίνουμε ευέλικτοι, να ρίξουμε τις παρωπίδες και τα κομματικά γυαλιά και να αρχίσουμε να αναζητούμε λεφτά και στον ιδιωτικό τομέα, να προσπαθούμε να προσελκύσουμε και ιδιωτικές επενδύσεις. Υπάρχει τρόπος αρκεί να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι το κρατικό είναι δημόσιο», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου