Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΙΣΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Π.Φ.Υ.

21/07/2017


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Π.Φ.Υ.

Κατατέθηκε εσπευσμένα το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετονομασία των υπαρχουσών δομών του ΠΕΔΥ σε ΤΟΜΥ και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού ως απόλυτο φύλακα του συστήματος. Οι υπάρχουσες στρεβλώσεις του συστήματος, δεν διορθώνονται με ημίμετρα που απλά μας επιστρέφουν στο παρελθόν. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι η αύξηση της ταλαιπωρίας των ασθενών και φυσικά την μείωση του επιπέδου των παρεχομενων υπηρεσιών υγειάς.

Η λειτουργία των ΤΟΜΥ στηρίζεται σε κονδύλια του ΕΣΠΑ με οριζοντα διετίας και αόριστες υποσχέσεις για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με ποιον τρόπο θα προάγει αυτό τη διαχρονική σχέση γιατρού-ασθενούς μέσω της πρόληψης και της συστηματικής παρακολούθησης των ασθενών, ακολουθώντας σύγχρονα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα? Πως θα γίνεται η διαχείριση του φακέλου υγειάς όταν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη προοπτική στην ύπαρξη των ΤΟΜΥ?

Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού με τη μορφή που υιοθετεί το υπουργείο αποτελεί ομολογία για την φτωχοποίηση της χώρας και στον τομεα της υγειάς. Η ελεύθερη επιλογή γιατρού καταργείται.

Ο μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων ιατρών που στήριξαν την ΠΦΥ σε όλη την χώρα (μελέτη Κυριόπουλου) όλα αυτά τα χρόνια απαξιώνετε στο βωμό της απόλυτης υγειονομικής ισοπέδωσης και της πολιτικής ανεπάρκειας.

Η αξιόπιστη, η αποτελεσματική Π.Φ.Υ απαιτεί την αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού της χώρας συνολικά. Είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή της πρότασης των Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης που και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει υιοθετήσει. Δυστυχώς με το παρόν νομοσχεδιο απλά θα ψάχνουν το γιατρό τους ενώ και οι τελευταίοι εναπομείναντες ιατροί θα ακολουθήσουν το δρόμο της μετανάστευσης.

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας
Χάρης Βαβουρανάκης   Γεώργιος Κοχιαδάκης

Ο Συντονιστής Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Νίκος Λαθουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου