Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Στο έλεος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και του Υπουργείου Υγείας οι άνθρωποι με διαβήτη



Ο Σύλλογος απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να βρει άμεσα λύση στα προβλήματα που επιβαρύνουν τους ασθενείς με διαβήτη.

IATRONET

Ο κίνδυνος δεν είναι υποθετικός, είναι πραγματικός, ισχυρίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να βρει άμεσα λύση στα προβλήματα που επιβαρύνουν αυτούς τους ασθενείς. 

Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί:

-Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη
-Μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-Άμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας
-Εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη
-Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας
-Υλοποίηση «σοβαρών» οικονομικο-επιστημονικών συναντήσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας με μοναδικό θέμα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη με εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., του Σ.Ε.Ι.Β. και του Π.Φ.Σ.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ξεκαθαρίζει ότι απαιτεί για τελευταία φορά εγγράφως, διότι την επόμενη φορά θα απαντήσει με τη φυσική παρουσία του συνόλου των ατόμων με διαβήτη έξω από τα γραφεία των υπευθύνων. 
Παρά το γεγονός ότι με επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Αρ. Πρωτ.: 289/14.6.2017) ζήτησε την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο σακχαρώδη διαβήτη, από 60.000.000ευρώ που ορίζει το ΦΕΚ τΒ/1752/22-5-2017, σε 77.000.000 ευρώ, κανείς από τους αρμόδιους δεν κατάλαβε το λόγο αλλά και ούτε ζήτησε διευκρινήσεις.

Σήμερα πλέον, ο κίνδυνος δεν είναι υποθετικός, είναι πραγματικός, τονίζει.

Όπως αποκαλύπτει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με επιστολή του στις 28 Ιουνίου 2017, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 γράφει: «4) Πλέον των ανωτέρω και βάσει των υπολογισμών που θέσαμε υπ’ όψιν σας στις 15/6/2017, το ποσοστό του claw-back μπορεί να ανέλθει έως και στο 50% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς για το 1ο εξάμηνο του έτους! Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Οργανισμός α) σε αύξηση της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης σε ετήσια βάση και β) να ζητηθεί το clawback στο τέλος του έτους, σε ετήσια βάση, ώστε να αποφευχθούν τα ορατά πλέον ενδεχόμενα ολικού αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών προϊόντων από την αγορά, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασφαλισμένων».

Επίσης, όπως υποστηρίζει, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πως: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατιμεί μόνο τη λιανική τιμή αφήνοντας στην τύχη της τη χονδρική τιμή, με σοβαρό πλέον κίνδυνο στα Φαρμακεία το περιθώριο κέρδους να είναι ανύπαρκτο και οι επιλογές μονόδρομος, δηλαδή, να επιλέγουν εταιρίες μη πιστοποιημένες, όπως εκείνες των Φαρμακείων των Νοσοκομείων, χαμηλού κόστους και χωρίς ποιοτικά αποτελέσματα ή να μην έχουν καθόλου αναλώσιμο υλικό διαβήτη».

Δυστυχώς, τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω είναι το άτομο με διαβήτη.

Η Πολιτική Διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας, τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βάζει ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην είσοδο στη χώρα μας νέων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, απομακρύνοντας τις επιπλοκές και μειώνοντας τις δαπάνες αντιμετώπισής τους κάτω από το 50% (Μελέτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., οι 25 Σύλλογοι μέλη της, οι ομάδες διαβήτη του διαδικτύου, αλλά και κάθε άνθρωπος με διαβήτη στη χώρα απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να κάνουν κάτι σωστό, με γνώμονα όχι το αν πάσχουν οι ίδιοι ή τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου