Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

G. Carone: Απαιτούνται επιπλέον πόροι για το ελληνικό Σύστημα Υγείας


G. Carone: Απαιτούνται επιπλέον πόροι για το ελληνικό Σύστημα Υγείας


Τη διαχείριση της Υγείας ως προτεραιότητα των πολιτικών ανέδειξε ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής G. Carone, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Βέβαια, για τον κ. Carone οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται. Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η Αθήνα στον τομέα της Υγείας, ο επικεφαλής του DG ECFIN παραδέχθηκε ότι έχουν ληφθεί σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας, μερικές από τις οποίες ήταν απαραίτητες λόγω ιστορικών ανεπαρκειών.

«Αλλά σε κάποιους τομείς η πρόοδος είναι αργή και αβέβαιη», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Η εφαρμογή είναι το κλειδί» τόνισε ο κ. Carone, σε μία από τις σπάνιες ομιλίες του σε ελληνικό έδαφος.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον πόροι για την Υγεία, στο πλαίσιο σεβασμού, όμως, των δημοσιονομικών στόχων, ενώ κλειδί αποτελεί και η σωστή αξιοποίηση των πόρων.

Στην πρόταση του LSE για μια νέα πολιτική τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας, του βρετανικού πανεπιστημίου, Π. Καναβός (διαβάστε εδώ).

Ο κ. Καναβός έκανε λόγο για τρεις στόχους αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική και τρεις τομείς μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες.

Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης για τα φαρμακευτικά προϊόντα για τη βελτίωση της ευελιξίας, της τιμολογιακής σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της διοικητικής απλούστευσης.

Δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση του συστήματος αποζημίωσης για να βελτιωθεί η απόδοση στην κατανομή των πόρων.

Τρίτος στόχος είναι η βελτίωση της ρυθμιστικής δομής για την προσέλκυση εσωτερικών επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη και τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Μεταξύ άλλων μίλησε για ένα ευέλικτο καλάθι χωρών στην τιμολόγηση, αλλά και στη μεταρρύθμιση του συστήματος αποζημίωσης ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα. Όπως εκτίμησε η διαπραγμάτευση σε επίπεδο HTA και τα συστήματα επιμερισμού κόστους θα συμβάλλουν στη μείωση της συμμετοχής των πολιτών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακών νομοθετικών μεταβολών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στα πεδία που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ώθηση του Ελληνικού Φαρμάκου.

Κατά βάση θα πρέπει να υιοθετηθεί μία στρατηγική που θα προωθεί τη χρήση φαρμάκων εγχώριας παραγωγής, προς όφελος τόσο της πολιτείας και της ανάπτυξης, όσο και των ίδιων των ασθενών, που θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων αν το μερίδιο των φαρμάκων εγχώριας παραγωγής ανέλθει στο 60% το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4 με 3,8 δισ. ευρώ! Ακολούθως, 2 με 3 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη χάρη στη χρήση οικονομικότερων επιλογών.

Κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ορθολογικότερη φαρμακευτική πολιτική, αλλά και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες ευκαιρίες και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Παράλληλα, θα πρέπει «να προωθηθεί η αυξητική καινοτομία (incremental innovation), με την ανάπτυξη – μεταξύ άλλων- νέων φαρμακευτικών μορφών, συνδυασμού δραστικών και διερεύνησης νέων ενδείξεων, καθώς και οι συνεργασίες με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες (co development, contract manufacturing), οι ερευνητικές συνεργασίες με ακαδημαϊκούς και άλλους ερευνητικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Διείσδυση γενοσήμων

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στην αδυναμία επίτευξης του στόχου διείσδυσης των γενοσήμων.

Ο κ. Carone σημείωσε πως «κάτι πρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και τα γενόσημα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το 25%, όταν μάλιστα σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, εισήχθησαν αντίστοιχα μετρά και απέδωσαν καλύτερα».

Υπενθύμισε, δε, ότι στα φαρμακεία οι συνταγές που εκτελούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορούν σε off patent φάρμακα αντί γενόσημα.

Για τον Υπουργό Υγείας αποτελεί ζητούμενο η διείσδυση των γενοσήμων, καθώς θα επιτρέψει και τη διεύρυνση των αντοχών του συστήματος να υποδεχθεί καινοτόμα φάρμακα. Σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη δέσμη παρεμβάσεων για αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας και προκατάληψης στους ασθενείς και πλέγμα θετικών κίνητρων για ασθενείς γιατρό και φαρμακοποιούς.

1 σχόλιο:

  1. Το I.Q. αυτού του τύπου πρέπει να είναι πάρα μα πάρα πολύ χαμηλό. Αφού επέβαλε μέσω μνημονίου ο γιατρός να συνταγογραφεί δραστική ουσία και ο ασθενής αν γουστάρει με μία υπογραφή του παίρνει πρωτότυπο και όχι γενόσημο μασ λέει κιόλας ότι "κάτι πρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και τα γενόσημα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το 25%". Πιο Carrone πεθαίνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή