Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Συνάντηση Ξανθού – Φαρμακοβιομηχανίας: Κλειδώνει το νέο claw back



Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων έχει σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ενώ αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τους επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για να τους ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις γύρω από το νέο claw back (διαβάστε εδώ).

Πάντως, νεότερες εκτιμήσεις θέλουν την Αριστοτέλους να καταλήγει σε μια αναλογία κατανομής του claw back μικρότερου εύρους από τις αρχικές εκτιμήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ισχυρό «χαστούκι» στις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ήδη διαμορφώσει το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Ειδικότερα, το μερίδιο που θα αποδίδεται στις εταιρίες που επηρέασαν περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να μην ξεπεράσει το 5% με 10%. Δηλαδή, το 90% με 95% της υπέρβασης θα καταβάλλεται από το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς και το 5% με 10% θα επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να επέδρασαν περισσότερο στη δημιουργία της υπέρβασης.

Φυσικά, στη συζήτηση δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα των αλλαγών στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να επιτευχθεί ο «πολυπόθητος» στόχος ενός ορθολογικότερου και σταθερότερου συστήματος.

Ένα ακόμη ακανθώδες θέμα είναι και αυτό της ελλιπούς εφαρμογής του Κώδικα Δημοσιοποίησης, μετά και τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (διαβάστε εδώ). Όπως είχε γράψει το Virus, η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις εταιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο λήγει αυτές τις ημέρες (διαβάστε εδώ), αλλά φαίνεται πως το πρόβλημα δεν έχει σταματήσει να απασχολεί ΕΟΦ και Αριστοτέλους.

Πάντως, το εβδομαδιαίο ραντεβού της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης αναβάλλεται για σήμερα και μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, κυρίως λόγω της πρώτης συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτας, στη Λευκωσία, κατά την οποία αναμένεται να τεθούν οι βάσεις συζήτησης για την ανάπτυξη της διακρατικής συμμαχίας για την κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των ΦΥΚ (διαβάστε εδώ).

Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση μιας άλλης Επιτροπής αυτής των Τιμών Φαρμάκων και μάλιστα νωρίς το πρωί (9.30), σε συνέχεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τις ενστάσεις της ανακοστολόγησης και την έκδοση «Διορθωτικού Δελτίου Ανατιμολόγησης Τιμών Φαρμάκων Ιουνίου 2017», αλλά και το «Δελτίο Τιμών Νέων Φαρμακευτικών Προϊόντων» (διαβάστε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου