Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ξεκινούν τα «παζάρια» για τις τιμές στα φάρμακα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας! Οι επιπτώσεις στους ασθενείς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων κατά της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣκΠ) ξεκινά η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Γεγονός που αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς με βάση τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ως πρώτη επιλογή για νέους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, θα χορηγείται όχι το πιο κατάλληλο αλλά το πιο φθηνό φάρμακο!

Ειδικότερα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η επιτροπή διαπραγμάτευσης έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για τη ΣκΠ ή αλλιώς Πολλαπλή Σκλήρυνση, να παραδώσουν τον πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία των φαρμάκων τους έως τις 15 Ιουλίου. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα ονόματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή και παζαρεύουν τις τιμές: «Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα φάρμακα! Όλα τα ονόματα

Ωστόσο, τα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση κάτι που φαίνεται να αγνοεί…επιδεικτικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε στόχος είναι η μείωση της δαπάνης στα φάρμακα με ότι αυτό κι αν σημαίνει για τους πάσχοντες.
Κριτήριο για τη θεραπεία το…κόστος!

Για του λόγου του αληθές, όπως ανέφεραν στο HealthReport.gr εξειδικευμένοι επιστήμονες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, κάθε φάρμακο δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική με διαφορετικά συμπτώματα.
Συνέπεια είναι να μην πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η τιμή ενός σκευάσματος, αλλά η αποτελεσματικότητά του.

Όμως, με βάση τα κριτήρια που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της τιμής, όπως υπογραμμίζουν πηγές στο HealthReport.gr, στον ΕΟΠΥΥ όπου και θα γίνουν τα παζάρια για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, βασική προϋπόθεση θα είναι η χαμηλή τιμή για να κερδίσει ουσιαστικά μία και μόνο εταιρεία τον διαγωνισμό της διαπραγμάτευσης.

Το φάρμακο που θα διατεθεί με τη χαμηλότερη τιμή θα είναι και αυτό που θα χορηγείται στους νέους ασθενείς που θα διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Παράλληλα, όταν η αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και ο ασθενής να αλλάξει σκεύασμα ώστε να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία, και πάλι θα χρησιμοποιείται το φάρμακο με το μικρότερο κόστος, ανεξάρτητα από την ωφελιμότητα.

Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείας που διαθέτουν σκευάσματα για την Πολλαλή Σκλήρυνση είναι ανάστατες καθώς επί της ουσίας καταργούνται στην πράξη ακόμη και πρωτοπόρες θεραπείες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα μας κυκλοφορούν 12 σκευάσματα για την νόσο υψηλού κόστους.

Ένα κόστος που θέλει πάση θυσία να μειώσει το υπουργείο Υγείας.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας, της οποίας η φύση δεν είναι πολυσύνθετη όπως της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου