Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αναβρασμός στο ΕΣΥ για τις ελλείψεις προσωπικού


Κανέναν δεν φαίνεται να πείθει η κυβερνητική ρητορική περί σταθεροποίησης του συστήματος υγείας, χάρη στις προσλήψεις που έχουν γίνει και τους διορισμούς που επίκεινται.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ -που δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής – το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων αυτών αφορά συμβάσεις κάθε είδους που αντικαθιστούν άλλους συμβασιούχους που απολύονται (εδώ).

Όπως προκύπτει άλλωστε από επίσημα στοιχεία, το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας κατά το χρονικό διάστημα Ιαν. 2016 – Φεβ. 2017 μειώθηκε κατά 1.456 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ έως το Μάιο οι αποχωρήσαντες έφτασα ντους 1.856. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, οι μόνιμες προσλήψεις δεν κάλυψαν καν τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων+.

Την ίδια ώρα, υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές μορφές απασχόλησης στο ΕΣΥ (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, ενοικιαζόμενοι κλπ) ή είναι συμβεβλημένοι με ιδιωτικές εταιρίες, βιώνουν καθημερινά έναν εργασιακό μεσαίωνα. Η απλήρωτη εργασία και η συνεχής τρομοκρατία των εργολάβων στην καθαριότητα, στη φύλαξη κ.ο.κ. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ενδεικτική, επίσης, είναι η ανισότιμη αποζημίωση των νοσηλευτών που υπηρετούν σε νοσοκομεία με σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Διαρκής, εξάλλου, είναι ο «πονοκέφαλος» των επικουρικών γιατρών, εκατοντάδες εκ των οποίων κινδυνεύουν με απόλυση τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.

«Τα διάφορα μοντέλα ατομικών συμβάσεων που νομοθέτησε (είτε έργου, είτε εξαρτημένης εργασίας) όπου εφαρμόστηκαν έδειξαν ότι η εκμετάλλευση και η καταπάτηση δικαιωμάτων παραμένει ακόμη και χωρίς εργολάβο, ή πιο σωστά, με τον ίδιο τον εργαζόμενο ως εργολάβο ή με το νοσοκομείο ως εργολάβο!» σχολιάζει η Γραμματεία Υγείας-Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη 14 Ιουνίου και ώρα 12:00, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν Σωματεία κι Επιτροπές Αγώνα, στο Υπουργείο Υγείας.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες! Αυτά που καταδίκαζε ως αντιπολίτευση, έρχεται να τα εφαρμόσει δήθεν συντετριμμένη από «έξωθεν πιέσεις». Στόχος είναι το παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και η επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, αλλά και κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες αποψιλώνονται από μόνιμο προσωπικό, συρρικνώνονται ή και καταργούνται, η υλικοτεχνική υποδομή αχρηστεύεται και τελικά, δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες – φιλέτα κατευθύνονται ολοταχώς στους επιχειρηματικούς ομίλους που σαν τα κοράκια τις περιμένουν για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους» επισημαίνει σχετικά, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την πρωτοβουλία στηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία αποφάσισε να προκηρύξει στάση εργασίας την ημέρα της κινητοποίησης από τις 11:00 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας.

«Ζητάμε να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός και να να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ματίνα Παγώνη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ θα συναντηθεί σε προγραμματισμένο ραντεβού (13:00) με τον υπουργό Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου