Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ασθενοφόρα με το “σταγονόμετρο” στη νησιωτική χώρα – Διακομιδές από ιερείς και δημάρχους!



Μεγάλα νησιά έχουν πολύ λιγότερους διασώστες από όσους χρειάζονται και όσα χρειάζονται περισσότερα από ένα ασθενοφόρο, ανά βάρδια, αδυνατούν να τα κινήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

IATRONET.GR

Ιερείς, δήμαρχοι, πολίτες, δημοτικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί πραγματοποιούν τις διακομιδές ασθενών σε πολλά νησιά της χώρας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη νησιωτική χώρα είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Μήλο, Κέα, Αμοργό, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Αντίπαρο, Φολέγανδρο, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάσο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο, Ιθάκη και Παξούς.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ακόμη και όπου υπάρχουν ασθενοφόρα, βάρδιες μένουν ακάλυπτες, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.

Μεγάλα νησιά έχουν πολύ λιγότερους διασώστες από όσους χρειάζονται και όσα χρειάζονται περισσότερα από ένα ασθενοφόρο, ανά βάρδια, αδυνατούν να τα κινήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Έτσι, οι διακομιδές γίνονται συχνά με ιδιωτικά μέσα, αγροτικά οχήματα, καρότσες φορτηγών, μπουλτόζες και καροτσάκια κήπου....

Δεν λείπουν και τα τραγικά περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη στις 18 Ιουνίου στη Σαντορίνη, όπου ασθενής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα και κείτονταν στην άσφαλτο επί μία ώρα και 40 λεπτά μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο.

Κατάσταση

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εικόνα στελέχωσης ανά τομέα είναι η εξής:
Σαντορίνη: Υπηρετούν επτά διασώστες και η κάλυψη γίνεται με ένα ασθενοφόρο το βράδυ. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων, αλλά το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για ένα.
Ίος: Υπηρετούν δύο διασώστες, ενώ η παρουσία του ΕΚΑΒ είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.
Μύκονος: Υπηρετούν οκτώ διασώστες, αλλά δεν υπάρχει ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο.
Τήνος: Υπηρετούν πέντε διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κέντρου Υγείας και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του τομέα με άλλα δύο τουλάχιστον άτομα.
Πάρος: Υπηρετούν εννέα διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα δύο τουλάχιστον άτομα.
Νάξος: Υπηρετούν οκτώ διασώστες. Με ελάχιστες κενές βάρδιες λόγω υπερεργασίας των εργαζομένων. Χρειάζονται άλλοι τρεις.
Σύρος: Υπηρετούν 13 διασώστες. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.
Άνδρος: Υπηρετούν επτά διασώστες. Δεν αρκούν για ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

Ακινησία

Σε νησιά, όπως η Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος και Φολέγανδρος, υπάρχουν ασθενοφόρα σε ακινησία, καθώς δεν υπάρχουν διασώστες.
Σάμος: Υπηρετούν 12 διασώστες. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο. Η ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας με 3.000 περίπου πρόσφυγες επιβαρύνουν το έργο του ΕΚΑΒ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι έξι διασώστες.
Χιος: Υπηρετούν 17 διασώστες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Πυργίου, αλλά και στην Αμανή (Περιφερειακό Ιατρείο Βόρειος Χίος). Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Χίου χαρακτηρίζουν την κατάσταση «επικίνδυνη» και ζήτησαν την άμεση στελέχωση του Τομέα ώστε να φτάσουν στα 25 άτομα προσωπικό για να βγαίνουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα. Στο νησί υπάρχουν δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Σε νησιά, όπως Οινούσες και Ψαρά είναι υποτυπώδης η παρουσία ασθενοφόρου.

Δωδεκάνησα

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Ρόδου καταγγέλλουν ελλείψεις προσωπικού. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 20 διασώστες για να λειτουργούν πέντε ασθενοφόρα.

Στη Λέρο υπηρετούν εννέα διασώστες. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα είναι τεράστιος. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι εννέα διασώστες για την παρουσία δύο ασθενοφόρων πρωί και απόγευμα.
Κως: Υπηρετούν έξι διασώστες και χρειάζονται άλλοι πέντε. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη το καλοκαίρι. Τους υπόλοιπους μήνες υπάρχουν κενές βάρδιες. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Τα οχήματα του Πολεμικού Ναυτικού και τα ιδιωτικά οχήματα αντικαθιστούν τα ασθενοφόρα.
Κάλυμος: Υπηρετούν πέντε διασώστες και χρειάζονται άλλοι έξι. Με μετακινήσεις κατά την διάρκεια των αδειών τους αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει 24ωρη κάλυψη το καλοκαίρι. Το υπόλοιπο διάστημα τις μισές ημέρες του μήνα δεν υπάρχει ασθενοφόρο.

Στην Κάρπαθο υπάρχουν δύο διασώστες και υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ.

Χωρίς τομείς ΕΚΑΒ είναι τα νησιά της Δωδεκανήσου Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος και Καστελόριζο.
Αναγκαία

Στη Ζάκυνθο υπηρετούν 13 διασώστες. Η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον πέντε διασώστες σε πρώτη φάση, για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 200.000 κατοίκους.

Κεφαλλονιά: Υπηρετούν 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα δύο άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.

Στο Κέντρο Υγείας της Ιθάκης υπάρχει μόνο ένας οδηγός και υποτυπώδης παρουσία ασθενοφόρου.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας, χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη) και στην Βόρειο Κέρκυρα, ώστε να μη χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να πάει το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές.

Παξοί: Υπάρχει Κέντρο Υγείας χωρίς οδηγούς.

Κίνηση

Στη Λευκάδα υπηρετούν 12 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα. Είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση του Τομέα με δέκα διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.

Στις Σποράδες δεν υπάρχει παρουσία ΕΚΑΒ. Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα, με ταχύπλοα, με πλοία της γραμμής.

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου υπάρχει καινούργιο ασθενοφόρο και δύο επικουρικοί οδηγοί. Μένουν, όμως, ακάλυπτες πολλές βάρδιες.

Σκόπελος: Υπηρετούν τρεις διασώστες σε σύνολο έξι οργανικών θέσεων και ένας επικουρικός. Υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τα έκτακτα περιστατικά.

Στο Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου υπάρχει μόλις ένας οδηγός.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου